Economie

Shell gaat aandeelhouders beter belonen met oog op beurskoers

Olie- en gasconcern Shell gaat aandeelhouders fors belonen. Het bedrijf wil efficiënter gaan werken en beter op de kosten letten. Daardoor moet er meer geld overblijven en dat gaat deels naar de aandeelhouders. Zo wil het Britse bedrijf het dividend dit kwartaal met 15 procent verhogen en in de tweede helft van dit jaar voor minimaal 5 miljard dollar, omgerekend zo’n 4,6 miljard euro, aan eigen aandelen inkopen. Dat maakte het bedrijf bekend in aanloop naar een beleggersdag.

ANP
14 June 2023 08:48Gewijzigd op 14 June 2023 11:54

Verder gaat Shell strenger kijken naar de investeringen en dus worden de uitgaven de komende twee jaar lager. Ook moeten er door middel van kostenbesparingen per 2025 structureel tussen de 2 miljard en 3 miljard dollar worden gevonden. En ook daarvan profiteren de aandeelhouders, want Shell gaat een groter deel van de binnenkomende geldstroom aan hen uitkeren.

Die efficiëntieslag wil Shells nieuwe topman Wael Sawan halen door meer op winstgevende activiteiten te richten, zoals de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Die wil Shell opvoeren. Ook zal Shell niet meer proberen om de olieproductie jaarlijks met 1 tot 2 procent te verlagen. Die houdt het bedrijf tot 2030 gelijk. „We zullen investeren in de modellen die werken, met de hoogste rendementen en waar onze kracht ligt.”

De plannen passen in het streven van Sawan om de beurskoers van het olie- en gasconcern op te krikken. Die is verhoudingsgewijs lager dan die van concurrenten uit de Verenigde Staten als ExxonMobil en Chevron. Die bedrijven doen ook minder aan vergroening dan Shell en andere Europese olie- en gasconcerns.

Critici zijn bang dat de plannen ten koste gaan van de vergroening van Shell, maar het concern herhaalt ondanks de gedeeltelijke koerswijziging zijn zelfopgelegde klimaatdoelen te willen halen. Die zijn echter ook niet onomstreden. Volgens milieuorganisaties zijn de doelen niet voldoende om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Sawan stelt dat Shell „winstgevende bedrijfsmodellen moet ontwikkelen die snel kunnen worden opgeschaald”. Daarmee zou de energietransitie het meest geholpen kunnen worden.

Milieudefensie noemt het in een reactie „onbegrijpelijk dat Shell inzet op nog meer rendement op de korte termijn om aandeelhouders te paaien”. Volgens de milieugroepering blijkt uit de cijfers van afgelopen jaar dat Shell nog steeds op ramkoers ligt met het klimaat en „mensenlevens in gevaar brengt”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer