Economiede zaak

Bij EmergoStar maken ze lithiumaccu’s in elk formaat

EmergoStar in Terneuzen heeft aan klandizie geen gebrek. Er is veel vraag naar de hoogwaardige lithiumaccu’s die het bedrijf met behulp van de modernste technieken ontwerpt en fabriceert.

Jan Dirk van Scheyen
13 June 2023 20:02Gewijzigd op 15 June 2023 07:15
Directeur en oprichter Dick van Wijck in het bedrijfspand van EmergoStar aan de Informaticastraat in Terneuzen. beeld Dirk Jan Gjeltema
Directeur en oprichter Dick van Wijck in het bedrijfspand van EmergoStar aan de Informaticastraat in Terneuzen. beeld Dirk Jan Gjeltema

Van heel klein tot groot, de accu’s van EmergoStar zijn verkrijgbaar in bijna elk denkbaar formaat. „Daarnaast maken wij ook veel producten op maat”, vertelt oprichter en directeur Dick van Wijck (53). „We komen dan helemaal tegemoet aan specifieke wensen van de klant.” De oplaadbare batterij van lithium (het lichtste metaalsoort) van EmergoStar worden toegepast in allerlei elektrische systemen in voertuigen en apparaten. Van hoogwerkers, tuingereedschap en quads tot trillingmeters en apparatuur voor schoonmaakbedrijven.

„Vorig jaar verkochten we alleen al zo’n tweeduizend accu’s voor trillingmeters in gebouwen”, vertelt Van Wijck. „En op dit moment zijn we een reusachtige accu aan het ontwikkelen waarin met zonnepanelen opgewekte energie kan worden opgeslagen. Deze accu’s worden dan in een reeks aan elkaar gekoppeld. Per stuk zijn ze ongeveer achthonderd keer zo groot als deze.” Hij wijst naar een lithiumaccu op zijn bureau ter grootte van een dokterstas. „Per stuk kunnen ze ongeveer twee megawattuur aan energie opslaan.”

Het verhaal van EmergoStar leest als een jongensboek. Letterlijk begonnen op een zolderkamertje in Biervliet, groeide Van Wijcks bedrijf in amper tien jaar tijd uit tot de wereldspeler die het nu is. EmergoStar heeft ook nog een zusterbedrijf in het huidige pand in Terneuzen: EmergoPlus, gespecialiseerd in het bouwen van lithiumaccu’s voor caravans en campers. „EmergoPlus heeft voor een caravanmover een accu ontworpen waarvan er inmiddels veertigduizend zijn verkocht. Met een caravanmover kun je op afstand met je caravan manoeuvreren. Deze accu, de PowerXtreme, kwam in 2016 als beste uit een ANWB-test en sindsdien is er veel vraag naar. Die ANWB-test betekende het begin van ons succes.

Taart

Heeft EmergoStar dan niet veel concurrentie? „Zeker wel”, beaamt de directeur. „Maar de taart is zó groot dat er eigenlijk voor iedereen wel een punt beschikbaar is. In de voorbije tien jaar groeide onze omzet elk jaar met zo’n dertig procent. We hoeven niet aan acquisitie te doen bij EmergoStar, want de orderportefeuille zit goed gevuld.” Hij is dankbaar dat alles zo mag gaan en hoopt dat het zo blijven mag.

Op de vestiging in Terneuzen werken zestien mensen. Het bedrijf heeft daarnaast sinds 2020 een eigen fabriek in China waar accu’s worden geassembleerd, daar werkt zo’n vijfentwintig man. En in Duitsland zit nog een verkoopafdeling met twee medewerkers.

Vanuit Biervliet verder gegaan in Kapelle op Zuid-Beveland met een kantoor en magazijn, verhuisde EmergoStar in 2019 terug naar Zeeuws-Vlaanderen. In Terneuzen liet Van Wijck in april 2019 een modern bedrijfspand bouwen dat in oktober van dat jaar in gebruik kwam.

Hoewel EmergoStar de toekomst in de accu’s met vertrouwen tegemoet, zijn er ook bedreigingen. „Als bijvoorbeeld de geopolitieke situatie in Azië drastisch verandert, zou dat ingrijpende gevolgen kunnen hebben.” Van Wijck doelt op de politieke situatie rond Taiwan: China dreigt dat land binnen te vallen. „Vrijwel alle onderdelen voor onze producten komen uit China, en dat willen we natuurlijk graag zo houden.”

Van Wijck bouwt graag met het team verder aan de professionalisering en groei van het bedrijf. „We gaan gewoon door, er is altijd wat te doen, en daarom ben ik blij dat mijn zoon Erik en een andere medewerker van het bedrijf zich hebben ingekocht in EmergoStar.”

De bijna continue omzetgroei vraagt om een regelmatige uitbreiding van het team. „Het is niet altijd makkelijk om de juiste mensen te vinden voor onze ontwikkelafdeling, dat is toch vrij gespecialiseerd werk”, besluit Van Wijck. „We kunnen altijd zulke specialisten gebruiken, maar we zitten hier in een krimpregio en je ziet dat jonge mensen die buiten de provincie een opleiding volgen lang niet altijd met hun diploma op zak terugkeren.”


Meer over
De Zaak

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer