Bijbelplatform BMUonline voortaan beschikbaar voor alle scholen
Erdee Media Groep heeft een Bijbelplatform ontwikkeld dat vanaf nu beschikbaar is voor alle scholen. Het platform bestaat uit onder meer de digitale Bijbel met uitleg en een dagopening.
„Met het programma willen we de Bijbel dicht bij jongeren brengen, hen als christen vormen en toerusten in een open en seculiere maatschappij”, verklaart Fennand van Vliet, projectverantwoordelijke van BMUonline.
De afgelopen jaren hebben de EMG en reformatorische scholen in Zeeland gezamenlijk gewerkt aan de ontwikkeling van een digitaal platform op bmuonline.nl. Veel content is gratis, zoals de Bijbel, kanttekeningen en psalmen en gezangen met orgelbegeleiding. Via een betaalde module kunnen scholen bovendien toegang krijgen tot de Bijbel met uitleg, een beeldbank en een dagopening. Het platform omvat daarnaast de King James Version en de Bijbelverklaring van Matthew Henry.
Het initiatief is ontstaan uit zorgen over ontlezing bij jongeren, verklaart Van Vliet. „Vanuit het onderwijs signaleerden we dat jongeren steeds minder Bijbellezen en dagelijks wel massaal seculiere media consumeren. Uiteindelijk leidt dit tot massale erosie van de christelijke identiteit. Met dit initiatief brengen we de Bijbel weer dichtbij en laten we zien dat het waardevol is om de actualiteit te duiden vanuit Bijbels perspectief. We rusten jongeren toe om verantwoorde keuzes te maken en die te kunnen verwoorden, uitleggen en verdedigen.”
De dagopening die EMG heeft ontwikkeld, kent drie varianten: Bijbel, Actualiteit en Burgerschap. Elke dagopening bestaat uit een inleiding, een nieuwsartikel en gespreksvragen bij een Bijbelgedeelte. Een aantal scholen heeft al ervaring opgedaan met de dagopeningen. De reacties zijn volgens Van Vliet overwegend positief.
Sinds vorig jaar is er ook een programma voor scholen in het EMG-pand in Apeldoorn. Daarbij kunnen leerlingen ervaren wat nieuwsgaring en christelijke journalistiek inhouden. Dat is belangrijk, stelt Van Vliet. „Dagelijks worden jongeren ondergedompeld in een wereld van seculiere media. Maar media zijn niet neutraal, daar zit een levensbeschouwing achter. Vanuit het RD helpen wij scholen om jongeren hiervan bewust te maken.”