Binnenlandzorgboerderij tro tardi

OM eist dertig jaar en tbs wegens moorden in Vlissingen en Alblasserdam

Het openbaar ministerie heeft dinsdag 30 jaar cel en tbs geëist tegen John S. (39), de man die in mei 2022 drie moorden pleegde in Vlissingen en op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam.

13 June 2023 11:50Gewijzigd op 13 June 2023 16:04
beeld ANP, Sem van der Wal
beeld ANP, Sem van der Wal

„Het is afschuwelijk wat John S. in Vlissingen en Alblasserdam heeft aangericht. Hij heeft drie onschuldige mensen vermoord”, zeiden de aanklagers. „Ook liet hij op de zorgboerderij tien mensen in shock achter.”

De officieren van justitie betoogden dat zorgboerderij Tro Tardi, „een vredige plek waar mensen met een rugzakje weer een zetje in de rug krijgen”, in mei 2022 veranderde in een plek van verschrikking.

De aanklagers betoogden op grond van een gedragskundig rapport van het Pieter Baan Centrum dat John S. niet in staat is om te gaan met gevoelens van boosheid. Het PBC acht John S. verminderd toerekeningsvatbaar.

Wrok

De moorden die John S. (39) pleegde in mei 2022 in Vlissingen en op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam kwamen voort uit „wrok en boosheid.”

Dat betoogden de officieren van justitie dinsdagmorgen bij de rechtbank in Rotterdam. John S. bracht zijn slachtoffers volgens een vooropgezet plan om het leven. In juridische zin is dus sprake van moord, vindt het openbaar ministerie. S. kocht bijvoorbeeld in april 2022 voor zo’n 5000 euro een wapen en munitie.

S. vermoordde op 4 mei Johan Quist in diens schoenmakerij in Vlissingen. Quist was in reformatorische kring relatief bekend. Op 6 mei schoot S. op de zorgboerderij de 34-jarige Nathalie en de 16-jarige Ann-Sofie dood. Twee anderen raakten op de zorgboerderij gewond door kogels.

John S. had in 2017 een relatie met de veel jongere Kirsten, die hij kende van zorgboerderij Tro Tardi. Op aandringen van de moeder van Kirsten werd die relatie destijds verbroken. Dat zette kwaad bloed bij John S., betoogden de aanklagers dinsdagmorgen.

Ook het feit dat hij destijds moest vertrekken bij de zorgboerderij en dat andere vrouwen hem afwijzen, voedde de wraaklust bij John S. Die vertelde eerder tijdens de strafzaak dat hij zichzelf meermalen van het leven wilde beroven.

Foto’s

De ongeruste vrouw van Johan Quist belde de politie op 4 mei 2022 rond 20.45 uur, toen haar man niet thuis kwam. John S. had het slachtoffer in diens schoenmakerij door het hoofd geschoten. S. en Quist hadden contact via een chat. S. ging om 12.44 uur de schoenmakerij in Vlissingen in, en verliet de zaak weer om 13.22 uur.

John S. maakte foto’s van het dodelijke slachtoffer en stuurde die naar Kirsten, de jonge vrouw met wie hij in 2017 een relatie had. Zij voelde zich zeer bedreigd en dook onder. John S. heeft verklaard dat de moord op Quist „gewoon een test” van het wapen was.

Op de zorgboerderij in Alblasserdam schoot S. op 6 mei binnen 2 minuten op vier mensen. Kort voor en direct na de schietpartij nam S. met onder meer RTL Boulevard contact op. Hij liet weten „zes kills” te hebben gepleegd. Ook belde S. met 112. Hij klaagde onder meer dat hij geen goede psychiatrische zorg kreeg.

De aanklagers betoogden dinsdag te twijfelen aan de verhalen van John S. dat hij zichzelf van het leven wilde beroven.

Medewerkers en cliënten die tijdens of kort of na het drama op de zorgboerderij aanwezig waren, hebben vermoedelijk recht op shockschade, betoogde het OM. In totaal hebben nabestaanden en andere betrokkenen voor een bedrag aan 1 miljoen euro aan schadevergoeding geëist.

Uniek erg

Het is nog maar de vraag of John S. met voorbedachten rade de mensen in Vlissingen en Alblasserdam heeft vermoord, stelde S.’s advocaat Arthur van ’t Hek. De raadsman opperde de mogelijkheid dat S. op de zorgboerderij „in paniek en in een opwelling” handelde. S. zou hebben gedacht dat mensen op de zorgboerderij zijn wapen hadden ontdekt en toen in paniek zijn geraakt. Dat S. een wapen meenam naar Vlissingen, waar hij Quist vermoordde, hoeft nog niet te wijzen op een voorop gezet moordplan. „John S. heeft verklaard dat hij het wapen meenam voor zijn eigen veiligheid. Het is volstrekt onduidelijk waarom hij Quist heeft doodgeschoten”, zei Van ’t Hek. In de optiek van Van ’t Hek zou de rechtbank S. kunnen veroordelen voor doodslag, dat is in juridische zin een minder zwaar vergrijp als moord.

Van ’t Hek richtte zich dinsdagmiddag aan het begin van zijn pleidooi allereerst tot de slachtoffers en nabestaanden. „Deze zaak is uniek erg. U is onherstelbaar leed aangedaan. Daar zijn geen woorden voor te vinden. Mijn cliënt is zich er zeer goed van bewust dat hij honderden, misschien wel duizenden mensen direct of indirect leed heeft aangedaan.”

De advocaat stelde dat John S. zijn daden niet wil goedpraten. „Mijn cliënt wil pogen zich ervan bewust te zijn wat de emotionele gevolgen zijn van zijn daden. John S. kan nog steeds niet bevatten wat er gebeurd is. Maar daar zal u als betrokkenen en ook als maatschappij geen boodschap aan hebben.”

De rechtbank doet uitspraak op 14 juli.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer