Utrechtse Mattheüskerk herbergt ook „de einden der aarde”
De christelijke gereformeerde kerk (cgk) van Utrecht-West kerkte in diverse scholen, ‘versleet’ twee kerkgebouwen en deelt nu de Mattheüskerk met de ICF-gemeente. De cgk bestond afgelopen maand 75 jaar.
In de Mattheüskerk in de Utrechtse wijk Oog in Al is het op een druilerige woensdagmiddag een drukte van belang. In een van de zalen houdt de ICF-gemeente een kindermiddag – er wordt luidkeels gezongen en geknutseld. In de consistoriekamer zitten ouderling Gijsbert de Rooij (71) en de gemeenteleden Cor Timmerman (81) en Sven Koudijs (23).
Ouderling De Rooij: „We zijn één gemeente en verdeeld over twee wijken, elk met een eigen kerkenraad en predikant. We delen samen het kerkgebouw.”
Klapstoelen
De Mattheüskerk, waar het interview plaatsvindt, is pas sinds 1996 bij de christelijke gereformeerde kerk in gebruik. Timmerman: „In de oorlogsjaren was er één christelijke gereformeerde gemeente in Utrecht. Die had wel twee predikanten, ds. B.J. Oosterhof en ds. P. de Smit. Vanaf 1943 werden er in de wijk Zuilen ook kerkdiensten gehouden. Je moet rekenen dat het vanuit die wijk naar het centrum wel drie kwartier wandelen was.” De Rooij: „Met de auto of de fiets naar de kerk, dat deed je in die tijd niet.”
Na een tijd van omzwervingen langs diverse scholen –„Daar moesten we iedere zaterdag 300 gehuurde klapstoelen klaarzetten” – werd de christelijke gereformeerde kerk van –toen nog– Utrecht-Noord op 8 mei 1948 geïnstitueerd en kon de gemeente op zoek naar een eigen onderkomen. In 1960 werd de Eben-Haëzerkerk betrokken. Het gebouw is nu niet meer in gebruik als kerk. De Rooij: „De Soefi Beweging zit er nu in.” Timmerman: „Dat doet me wel wat. Ik ben in die kerk getrouwd en mijn kinderen zijn er gedoopt.”
Flauwvallen
De Eben-Haëzerkerk werd voor de gemeente te klein. Timmerman: „Ik was in die tijd diaken. Met de collectezak was er geen doorkomen aan, zo vol zat de kerk. In de zomer vielen er regelmatig mensen flauw.” De Rooij: „Dat is mij ook eens overkomen. Een gemeentelid heeft mij toen naar mijn woonplaats Maartensdijk gereden.”
Na de Eben-Haëzerkerk volgde de Salvatorkerk, een van oorsprong rooms-katholiek kerkgebouw. Als gevolg van de hoge woningprijzen in de jaren tachtig verhuisden veel gemeenteleden naar omringende plaatsen. De kerk was te groot en een projectontwikkelaar had er zijn oog op laten vallen.
De Salvatorkerk moest plaatsmaken voor woningbouw en de gemeente verhuisde vanuit het noorden van Utrecht naar de westelijk gelegen Mattheüskerk. Vanaf dat moment hanteerde de cgk-gemeente de naam ”Utrecht-West”.
Klankbord
In de kerkzaal valt direct de preekstoel op. Die heeft een groot klankbord. Timmerman: „Dat kon niet anders. De preekstoel staat feitelijk net buiten de kerkzaal, in een lager gedeelte. Als het klankbord niet voorbij dat gedeelte zou komen, zou de predikant bijzonder slecht te verstaan zijn.”
Op zondag zijn er twee diensten en tussendoor gebruikt de ICF-gemeente de Mattheüskerk. De gemeenteleden komen uit Utrecht en onder meer uit Nieuwegein, Houten, Maarssen en Maartensdijk. Koudijs: „Veel studenten die hier wonen komen ook naar de diensten. Tijdens de morgendienst zit de kerk vol. ’s Middags is het wel minder druk.”