Economie

ECB schaadt klimaat en biodiversiteit

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het tegenwoordig vaak en graag over biodiversiteit en de strijd tegen klimaatverandering in het algemeen.

Edin Mujagic
10 June 2023 13:42Gewijzigd op 10 June 2023 13:53
Bijenhotel. beeld VidiPhoto
Bijenhotel. beeld VidiPhoto

Een bestuurslid van de bank zei onlangs in een interview dat „als we de natuur vernietigen, we ook de economie vernietigen”. Met die uitspraak kun je het moeilijk oneens zijn. Hij zei dat in reactie op kritiek op de ECB dat de bank buiten haar mandaat treedt door zich met zaken zoals klimaatverandering en biodiversiteit bezig te houden. De taak van de ECB is namelijk zorgen voor lage inflatie (iets waar de bank al enige tijd niet bepaald in slaagt, zoals u ongetwijfeld weet).

Maar laten we voor heel even aannemen dat biodiversiteit en de strijd tegen klimaatverandering binnen het ECB-mandaat valt en laten we door die bril naar de economie en de natuur kijken. 
Je vernietigt de natuur als de economie te hard groeit. Hoezo? 
Als de economie lang te hard groeit, dan is de vraag naar van alles en nog wat groter dan het aanbod. Bedrijven ruiken kansen en gaan proberen zoveel mogelijk goederen en diensten aan te bieden om aan de groeiende vraag te voldoen.

Die wedloop betekent dat er te veel grondstoffen aan de natuur worden onttrokken en dat er veel uitstoot van CO2 is. Wanneer groeit een economie te lang te hard? Als de vraag onophoudelijk gestimuleerd wordt. Wanneer gebeurt dát? Nou, bijvoorbeeld als de rente van de centrale bank te laag is. En wanneer is die te laag? Een goede stelregel om dat de beoordelen is kijken naar de reële rente, dat is de rente die een centrale bank vaststelt verminderd met de inflatie. Als die rente niet ver boven 0 ligt of zelfs negatief is, dan is de rente te laag.

Kijken we zo naar de ECB-rente, dan zien we dat die met iets meer dan 3 procent en inflatie van iets meer dan 6 procent, zwaar negatief is. Dus beste ECB, als je écht de klimaatverandering wilt bestrijden en biodiversiteit vergroten omdat we met het vernietigen van de natuur ook de economie zouden vernietigen, begin dan bij jezelf zou ik zeggen. Ofwel: trek de rente veel verder op. Maar dat is precies wat de ECB niet van plan is te doen.

Waarom verhoogt de ECB de rente niet veel verder? Deels omdat de bank niet wil dat de economie een lange tijd te langzaam groeit. De praktijk is dat zodra de eerste tekenen zich aandienen dat de groei lager zal worden of een recessie op komst is, de bank meteen alles uit de kast haalt dat te voorkomen of zo kort mogelijk te laten duren. Anders gesteld: om klimaat en biodiversiteit te redden voert de ECB een beleid dat juist zeer schadelijk is voor beide.

De auteur is hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer.

> rd.nl/grootgeld

Meer over
Groot Geld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer