Buitenland

Noord-Korea staat particulier bezit toe

Het stalinistische regime in Noord-Korea heeft nieuwe wetgeving ingevoerd die voor het eerst burgers formeel recht geeft op bescherming van particulier bezit. Dat is een enorme doorbraak in een land waar in principe alles aan de staat behoort.

ANP
25 January 2005 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 02:09

Sinds kort kunnen onder meer woningen, voertuigen en kapitaal in erfenissen worden opgenomen. Ook kunnen particulieren voortaan schadevergoedingen claimen bij beschadiging van hun bezit door een derde partij.

Volgens The Straits Times (Singapore) hebben experts in Zuid-Korea de nieuwe wetsteksten ingezien. Zij stellen dat burgers ook wettelijke bescherming hebben gekregen tegen activiteiten van de machtige en gevreesde veiligheidsdiensten. Die kunnen niet langer zomaar iemand oppakken zonder arrestatiebevel of mensen dagenlang vasthouden zonder formele aanklacht.

De straffen voor „staatsondermijnende activiteiten” zoals couppogingen of stakingen zijn juist fors aangescherpt. Het delen van „staatsgevoelige materialen of informatie” met buitenlanders kan een celstraf opleveren tot vijf jaar.

Volgens analisten zijn de wetswijzigingen vooral bedoeld om de naar verluidt groeiende onvrede in Noord-Korea te bestrijden. De maatregelen passen ook in het al enkele jaren geleden ingezette beleid van voorzichtige markthervormingen. De afgelopen maanden komen uit het gesloten land steeds meer berichten over een machtsstrijd binnen de politieke top en over een steeds openlijker verzet van Noord-Koreanen tegen het regime.

Een zegsman van het wereldvoedselprogramma WPF zei maandag tegen de BBC dat de voedselrantsoenen in Noord-Korea zijn teruggebracht van 300 tot 250 gram graan per dag. Mogelijk wil de overheid daarmee stimuleren dat de burgers naar particuliere markten gaan. De prijzen daar zijn evenwel voor de meesten te hoog.

Miljoenen Noord-Koreanen zijn afhankelijk van voedselhulp, die zowel door de staat als door de Verenigde Naties wordt uitgereikt. Het land heeft al lange tijd last van grote voedseltekorten, hoewel de situatie de afgelopen iets is verbeterd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer