Gelderland rekent op substantieel deel van stikstofgeld van Rijk
Gelderland rekent op een „substantieel deel” van de ruim 24 miljard euro die het Rijk heeft gereserveerd voor stikstofmaatregelen en andere gebiedsplannen in de provincies. Dat is nodig omdat de grootste provincie van Nederland bijna altijd bovenaan staat op de lijstjes van maatregelen die op allerlei gebied genomen moeten worden. Gelderland staat volgens verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth voor „een enorme opgave, een unieke situatie die in Nederland zijn weerga niet kent”, zei hij woensdag.
Gelderland moet de helft van de totale stikstofbeperking realiseren, aldus Drenth. In de provincie liggen de twee droogste gebieden van Nederland, de Veluwe en de Achterhoek. De provincie heeft na Noord-Brabant de meeste boeren. De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Ook de mobiliteit, recreatie, bouw, binnenvaart en behoud van flora en fauna vragen in Gelderland de meeste ruimte. Gelderland telt 2,1 miljoen inwoners, van wie er een miljoen in het landelijk gebied wonen.
„In delen van de provincie komen zoveel problemen bij elkaar dat de samenleving ontwricht raakt als we niet snel aan de slag gaan”, aldus Drenth. „Denk aan het opkopen van boerenbedrijven. Dat kan in een dorp betekenen dat ook de school en de supermarkt verdwijnen omdat het aantal inwoners te klein wordt. Alle maatregelen voor de toekomst hebben zo’n enorme impact dat we allemaal samen moeten nadenken hoe we het zullen aanpakken.” Gedeputeerde Staten hebben daarom woensdag alle plannen en onderzoeken die in de afgelopen jaren zijn gedaan gepubliceerd. Het is de basis voor het gebiedsplan, dat elke provincie moet inleveren bij stikstofminister Christianne van der Wal, die in november met een landelijk plan wil komen.
Gelderland heeft zelf al ongeveer 60 miljoen euro in maatregelen gestoken. Daarnaast wordt 80 miljoen euro aan subsidie besteed aan innovaties in de landbouw. De provincie sorteert volgens Drenth voor op enorme uitgaven die de komende jaren nog zullen volgen. Hoewel het kabinet nog moet besluiten over onder meer een opkoopregeling voor boeren die moeten verdwijnen en over het landbouwakkoord wil de provincie doorwerken, zegt Drenth.
„Gelderland is cruciaal voor de oplossing van de landelijke plannen voor natuur, klimaat, landbouw en water. Daar moet ook het Rijk heel veel geld in steken. Als er geen geld is, moeten de ambities omlaag. Maar ons grootste probleem nu is tijd. We kunnen niet meer langs de weg van geleidelijkheid werken. Het moet snel, en dat vraagt heel veel van de samenleving”, aldus Drenth.