Recept: Gehakte kropsla met radijs en komkommer
Kropsla –die ook wel botersla heet– is de sla uit mijn kindertijd. Met een gesnipperd uitje, stukjes tomaat en ei en een scheutje slasaus. Zoiets. Ik vond het prima eten, beter dan bloemkool en snijbonen en zo. Bovendien maakten de gebakken aardappels erbij veel goed.
Om heel eerlijk te zijn: bij ons thuis is kropsla geen favoriet. Voor wat snel groen bij een makkelijke maaltijd stemmen de meeste eters hier voor ijsbergsla. Neutralere smaak, knapperiger – ik snap het op zich wel. Maar nu vanaf mei tot oktober Nederlandse kropsla uit de vollegrond of de onverwarmde kas komt –zo heb ik me laten vertellen– gaat er af en toe een kropje mee naar huis.
Vorig jaar ontdekte ik een nieuwe manier om sla te eten: in een ”chopped” salade, een gehakte salade. Gecombineerd met steviger groentesoorten zoals komkommer en radijs krijgt een boterzacht kropslaatje toch wat bite. Een salade als deze biedt ook mogelijkheden om lekker veel groene kruiden te eten. Minstens één grote hand vol, meer kan vaak ook. Afhankelijk van de soort natuurlijk.
Moeilijk is het niet. Met een groot mes hak je de groenten door elkaar heen. En het resultaat is weer totaal anders dan een traditioneel aangemaakt kropje sla.
Tip: Deze salade is een echt bijgerecht. Serveer hem bijvoorbeeld met (in de oven) gebakken aardappels en een ei. Of als extra groentegerecht bij een rijstmaaltijd. De hoeveelheid verdubbelen? Hak de groenten dan in twee etappes. Wees voorzichtig met de dressing; té veel is niet lekker.