Economie

Arme landen boos over lagere EU–suikerprijs

De ontwikkelingslanden zijn boos over de manier waarop de Europese Unie de suikerprijs wil verlagen. De groep arme landen wil meer tijd om zich aan te passen en vraagt dat de prijs niet zo ver daalt.

ANP
24 January 2005 20:09Gewijzigd op 14 November 2020 02:08

Ze zijn wel blij dat de EU verzachtende maatregelen belooft, maar vinden die nog erg onduidelijk. Een bedrag of ingangsdatum is namelijk nog niet bepaald. De ministers Bodha van Mauritius en El Degeir van Soedan hebben dat maandag in Brussel gezegd na gesprekken met de Europese Commissie en de EU–landbouwministers.

„Een prijsdaling van 37 procent kunnen we niet aan", verklaarde Bodha. „De sociale en economische gevolgen zouden desastreus zijn. Tienduizenden families leven van de suikerproductie. We zijn bezig fabrieken om te bouwen voor de productie van elektriciteit en ethanol, maar dat kost veel tijd".

De EU wil de huidige vaste suikerprijs met eenderde verlagen. Reden is dat die veel hoger ligt dan de wereldprijs. Dat kost Brussel veel subsidiegeld. Bovendien verbiedt de wereldhandelsorganisatie WTO binnenkort waarschijnlijk de huidige strakke bescherming van de Europese suikermarkt. De opener grenzen lokken vanaf 2009 vooral goedkope suiker uit Brazilië. De bevoorrechte ontwikkelingslanden worden dan grotendeels van de Europese markt gedrukt, zo is de verwachting.

Europees Commissaris Fischer Boel (Landbouw) erkende dat de hervorming, waarover ze in november wil besluiten, „enorme invloed zal hebben op de ontwikkelingslanden".

Vooral Caribische landen, Mauritius en Fiji zijn sterk afhankelijk van de Europese markt. Landen als Barbados en Jamaica exporteren bijna hun hele suikerproductie. Een terugval in prijs en export komt daar hard aan.

De eurocommissarissen Michel (Ontwikkelingshulp) en Mandelson (Handel) denken er over om de getroffen landen acht jaar lang terzijde te staan. Sommige landen krijgen dan hulp om andere inkomstenbronnen te zoeken. In andere gebieden kan de EU helpen suikerfabrieken te moderniseren of andere producten te maken van suiker, zoals rum of ethanol. Ook kan de EU meebetalen aan betere wegen of irrigatie van suikervelden.

Eurocommissaris Michel zei nog geen steunbedrag te kunnen noemen. „Dat hangt af van de discussie over de meerjarenbegroting van de Europese Unie", zei de Belg. Het begrotingsdebat wordt mogelijk deze zomer afgerond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer