Ik vind het moeilijk om te kiezen
Ik (vrouw) kan niet kiezen. Als ik eindelijk iets besloten heb, ga ik toch weer piekeren of ik de juiste keuze heb gemaakt. Hoe kan ik wat standvastiger worden?
Kiezen is voor sommige mensen niet gemakkelijk. „Welke kleren zal ik aantrekken vandaag?” Het wordt moeilijker als die keuze de rest van het leven kan bepalen. „Zal ik mijn verkering uitmaken?” „Zal ik solliciteren?” Er zijn perfectionisten die alles tot in detail overdenken voor ze een keuze maken. Als ze in de winkel staan weten ze niet of ze een zwart of een grijs koffiezetapparaat zullen kopen en uiteindelijk kopen ze niets. Ze schuiven belangrijke beslissingen voor zich uit, uit angst dat ze het verkeerde besluit nemen en de greep op hun leven verliezen. En als ze een keuze hebben gemaakt, piekeren ze met terugwerkende kracht of ze wel de goede beslissing genomen hebben. Als ze er zelf niet wanhopig van worden, dan wordt hun man of vrouw dat wel van hen.
Ook de lieve mensen kunnen er moeite mee hebben. Die durven namelijk niemand teleur te stellen. Ze hakken daarom geen knoop door maar bidden vooral dat God hun duidelijkheid geeft. Ze vluchten weg voor hun verantwoordelijkheid.
Ik weet niet waarom u moeilijk besluiten kunt nemen. Bent u perfectionistisch of sociaal, of beide? Dit is het knelpunt: mensen kunnen niet kiezen omdat ze geen prijs willen betalen voor hun keuze. Maar kiezen is nóóít gratis. Aan elke keuze hangt een prijskaartje. Als een jongen ja zegt tegen het ene meisje, moet hij andere meisjes laten lopen. Als hij zijn baan opzegt, raakt hij bepaalde goede collega’s kwijt.
Als de prijs ons te hoog is, moeten we een andere keuze maken. Maar daaraan hangt ook een prijskaartje. Als je kiest, aanvaard je die realiteit en neem je de verantwoordelijkheid op je om de prijs voor je keuze te betalen. Als je geen prijs wilt betalen en op het wonder van een gratis oplossing gaat zitten wachten, ga je je machteloos voelen en word je soms zelfs depressief. Wie niet weet welke woning hij wil kopen, blijft bijvoorbeeld in een te kleine woning zitten en baalt daarvan en betaalt zo ook een prijs.
Als u voor een keuze staat, vraag u dan niet alleen af wat voor moois die keuze oplevert. Vraag vooral: wat zijn de nadelen en ben ik bereid de pijn daarvoor te dragen? Hak een knoop door en pieker daarna niet meer, want dat heeft geen zin. Stel dat u de beslissing terugdraait, dan wordt u geconfronteerd met de andere prijs en wordt u daar weer onzeker van. Toen u een kind was namen uw ouders de beslissingen. Het hoort bij volwassenheid dat u dat zelf doet.
Nico van der Voet, docent Christelijke Hogeschool Ede