Kamerleden: Twitter moet optreden tegen intimidatie journalisten
Twitter gaat te laconiek om met meldingen van bedreigingen tegen journalisten op het sociale medium, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer tijdens een debat over persvrijheid. Parlementariërs ergeren zich eraan dat het socialemediabedrijf de pogingen van het kabinet om hierover in gesprek te gaan heeft afgeslagen en willen daarom dat de druk wordt opgevoerd.
Sjoerd Sjoerdsma (D66) vindt dat platforms als Twitter moeten worden verplicht om „24 uur per dag, zeven dagen per week” bereikbaar te zijn voor het geval een journalist zich bedreigd voelt. Sociale media moeten ook actief in de gaten houden of berichten met een strafbare boodschap verschijnen en deze vervolgens verwijderen, vindt het Kamerlid. Anders zullen onlinebedreigingen leiden tot zelfcensuur onder journalisten, wetenschappers en politici, waarschuwt hij.
Twitter is volgens Pim van Strien (VVD) „vooralsnog Oost-Indisch doof” voor verzoeken uit de journalistiek en het kabinet om harder in te grijpen. Ook hij vindt dat er „ontegenzeggelijk een rol voor socialmediaplatformen” is weggelegd waar het gaat om het beschermen van de vrijheid en veiligheid. Caroline van der Plas (BBB) wijst op onderzoek van meldpunt Persveilig, dat laat zien dat het grootste deel van de agressie online richting vrouwelijke journalisten plaatsvindt op Twitter.
Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) laat doorschemeren op dit punt veel te verwachten van de Digital Services Act (DSA). Deze Europese wetgeving wordt eind augustus van kracht en dwingt platforms als Twitter om harder op te treden tegen bedreigingen tegen de persvrijheid. „Het geeft ons instrumenten om te handhaven”, zegt de minister. Dat Twitter onlangs niet deelnam aan een gesprek tussen het kabinet en sociale media noemt ze „zeer teleurstellend”. Mede omdat vooral op Twitter veel „bagger” voorkomt, vond zij dat platform de „grote ontbrekende factor”.
Mohammed Mohandis (PvdA) vindt dat het kabinet hier niet op moet wachten en sneller actie moet ondernemen. „Wat is er nodig om Elon Musk (eigenaar van Twitter, red.) ook echt het gevoel te geven dat Twitter niet boven de wet staat?”, vraagt het Kamerlid zich af.
Kamervoorzitter Vera Bergkamp verzocht Twitter woensdag om „directe actie” en „serieuze stappen” te nemen tegen bedreigende en gewelddadige berichten richting Kamerleden. Het platform is afgelopen jaar „giftiger” geworden en moet zijn verantwoordelijkheid nemen, vindt ze.