Brandweer en gemeenten waarschuwen voor natuurbranden
In meerdere regio’s in ons land wordt gewaarschuwd voor natuurbranden vanwege de droogte. Zo zijn brandweer en gemeenten in Noord-Brabant extra alert en wordt mensen gevraagd voorzichtig te zijn en verdachte situaties te melden.
„Het blijft de komende dagen warm, zonnig en droog in onze regio. Dat vergroot de kans op #natuurbrand”, schrijft de brandweer Brabant-Noord op Twitter. „Een beginnende natuurbrand kan al snel uit de hand lopen. Let goed op, wees voorzichtig en bel bij een verdachte situatie 112.”
Ook gemeenten in Noord-Brabant roepen op tot alertheid. Zo wijst de gemeente Reusel de Mierden erop dat het al een langere tijd droog is in de regio. „We vragen je om extra alert te zijn en verdachte zaken te melden.” Dat geldt ook voor Deurne. „Een natuurbrand kan zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind”, waarschuwt de gemeente op Twitter.
De regio’s Gooi en Vechtstreek en Zeeland zijn sinds donderdag ook extra waakzaam op natuurbranden. „In Zeeland hebben we veel natuurgebieden met duinen, bos, heide en gras. De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar”, aldus de veiligheidsregio. Op de website zeelandveilig.nl staat onder meer een filmpje waarin wordt verteld wat je moet doen bij een natuurbrand.
In het grootste deel van Nederland geldt momenteel fase 2: een verhoogd risico op natuurbranden. Naast Gooi en Vechtstreek en de Brabantse en Zeeuwse veiligheidsregio’s geldt dit ook in Noord-Holland-Noord, Noord- en Oost-Gelderland, Utrecht, Haaglanden en Twente. Hoewel ons land twee fases kent, kun je in de hoogste fase 2 nog gerust de natuur intrekken. Wel wordt aangeraden extra goed op te letten als je in de natuur bent.
Op de website van de brandweer staan tips over wat mensen zelf kunnen doen om een natuurbrand te voorkomen. „Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken”, staat te lezen op de site. „Een brandje in het bos, op de hei of in de duinen kan al snel uit de hand lopen.” De brandweer raadt daarom aan niet te roken in de natuur, de regels voor open vuur te volgen en afval als glas en sigarettenpeuken in de prullenbak te gooien of mee te nemen naar huis. Ook krijgen automobilisten het advies hun auto nooit te parkeren op hoog, droog gras. „Aan de onderkant van de auto zit de katalysator, die heet wordt na een autorit. Als die katalysator tegen het droge gras aankomt kan dit gemakkelijk voor brand zorgen.” Parkeren op bospaden wordt ook afgeraden, omdat brandweervoertuigen altijd erdoor moeten kunnen.