NAVO-chef: veiligheidsgaranties voor Oekraïne nodig na oorlog
NAVO-chef Jens Stoltenberg pleit tijdens een NAVO-top in Oslo voor veiligheidsgaranties voor Oekraïne zodra de oorlog voorbij is. „We moeten voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt, dat het patroon van Russische agressie tegen Oekraïne echt stopt”, aldus Stoltenberg.
NAVO-kopstukken zijn het erover eens dat het voor Oekraïne duidelijk moet zijn wat het land na de oorlog van de NAVO kan verwachten. Als de NAVO in zou staan voor de veiligheid van Oekraïne, zou dat Rusland van toekomstige aanvallen op het land moeten weerhouden.
Stoltenberg stelt een fonds voor van 500 miljoen euro per jaar waarmee Oekraïne de strijdkrachten kan moderniseren, zodat die voldoen aan de standaard van NAVO-landen. Ook de Litouwse president Gitanas Nauseda pleit voor compensatie voor Kyiv zolang Oekraïne geen NAVO-lid is.
Oekraïne hoopt lid te worden van de NAVO. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vraagt om een „duidelijke boodschap” tijdens een NAVO-top in juli over het toekomstige toetreden van Oekraïne. Kyiv pleit er al langer voor om versneld lid te worden van de NAVO zodra de oorlog voorbij is. Om een nieuw lid toe te laten, moeten alle huidige NAVO-leden unaniem instemmen met toetreding van een land. Een land kan niet tot de NAVO toetreden zolang het in oorlog verkeert.
Volgens NAVO-diplomaten zijn sommige leden terughoudend met het doen van toezeggingen over wanneer precies Kyiv tot de NAVO kan toetreden en kiezen zij liever voor bilaterale afspraken met Oekraïne zolang zij geen lid zijn. Als Oekraïne NAVO-lid zou worden, valt het land onder bescherming van artikel 5 van de NAVO. Dat artikel bepaalt dat een aanval op een NAVO-lid wordt gezien als een aanval tegen de hele alliantie. Met name de Verenigde Staten zouden niet verder willen gaan dan de belofte die zij in 2008 aan Kyiv hebben gedaan dat Oekraïne ooit lid kan worden.