Duitsland verkoopt Duitse deel TenneT mogelijk snel weer door
De Duitse regering overweegt om de Duitse activiteiten van de Nederlandse netbeheerder TenneT na aankoop weer grotendeels te verkopen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Duitse regering zou zich er namelijk ongemakkelijk bij voelen als de activiteiten een volledig staatsbezit zouden blijven. Het snel weer doorverkopen van de nieuwe aanwinst zou ook beter zijn voor de overheidsfinanciën.
Eerst staat de aankoop van het Duitse deel van TenneT nog op de agenda. Volgens de bronnen hoopt de Duitse regering eind juni een niet-bindende overeenkomst te kunnen sluiten over de overname die tussen de 25 miljard en 30 miljard euro zal kosten. Berlijn is al enige tijd in gesprek met TenneT, dat op dit moment nog zowel het Nederlandse hoogspanningsnet beheert als een deel van het Duitse net.
Na die deal zou de Duitse overheid bijna 75 procent van de activiteiten weer in de verkoop willen doen. Berlijn zou dan dus een belang van ongeveer 25 procent zelf behouden, aldus de ingewijden. Maar over de precieze verdeling zouden nog gesprekken plaatsvinden.
De Duitse inspanningen maken deel uit van de maatregelen om betaalbare stroom in eigen land veilig te stellen. Het land was sterk afhankelijk van Russisch gas, maar dat is weggevallen door de oorlog in Oekraïne. Daarnaast wil Duitsland in 2045 klimaatneutraal zijn en minder gebruikmaken van fossiele brandstoffen. Dat vergt een enorme investering in het elektriciteitsnet om de industriële kerngebieden in het zuiden van het land te koppelen met schone energiebronnen elders.
TenneT laat weten een verkoop van de Duitse activiteiten te onderzoeken. Het bedrijf is eigendom van de Nederlandse staat. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Economische Zaken wilde tegenover Bloomberg geen commentaar geven over de mogelijke doorverkoopplannen van de Duitse overheid. Wel zegt de woordvoerder tegen het persbureau dat Duitsland komende zomer tot een overeenkomst kan komen met Nederland.
Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat, TenneT en de bij de mogelijke deal betrokken KfW bank, wilden tegenover Bloomberg niets zeggen over de onderhandelingen.