Binnenland
Samenwerking GroenLinks en PvdA in Zuid-Holland krijgt vorm

De samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA krijgt in de Provinciale Staten van Zuid-Holland steeds meer vorm. De fracties vergaderen regelmatig samen en bereiden gezamenlijk commissievergaderingen voor, melden ze in een update over de ‘linkse samenwerking’. De fractievoorzitters Sinan Özkaya (GroenLinks) en Anne Koning (PvdA) spraken in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart al af dat hun partijen samen zouden optrekken, in een coalitie of in de oppositie.

ANP

De BBB werd in het hele land de grote winnaar van die verkiezingen. In Zuid-Holland veroverde de BoerBurgerBeweging acht zetels, net als de VVD. GroenLinks kwam uit op zes zetels, de PvdA op vier. De BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en het CDA (vier zetels) voeren sinds half april onder leiding van informateur Arie Slob intensieve gesprekken over een mogelijk coalitieakkoord. Samen hebben ze 30 van de 55 zetels in de provincie Zuid-Holland. De inzet is om voor het zomerreces een akkoord te bereiken, zeggen betrokken partijen.

„Samenwerken op deze manier scheelt nu al zo veel met de werkdruk, denk ook aan de werkbezoeken die we kunnen verdelen”, zegt Marieke Spekreijse van GroenLinks. „Bovendien er is ook meer ruimte om langlopende dossiers op te pakken.” PvdA-Statenlid Rosalie Bedijn: „Samen kan je meer bereiken. Je hebt meer tijd om planning in de gaten te houden en verdieping te zoeken. Het scheelt of je met een grote groep of als kleine groep naar buiten treedt.”

In de Eerste Kamer gaan GroenLinks en de PvdA zelfs een gezamenlijke fractie vormen, die onder leiding komt te staan van Paul Rosenmöller. De verkiezing van de nieuwe Eerste Kamer door de leden van de Provinciale Staten is volgende week dinsdag. GroenLinks blijft volgens een prognose van de ANP Verkiezingsdienst op acht zetels in de Eerste Kamer staan, de PvdA wint er één en komt op zeven. Kleine verschuivingen zijn nog mogelijk door strategisch stemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer