Binnenland
Archeologen verwachten bij opgraving De Nieuwe Kerk veel skeletten

Vanwege de restauratie van acht zuilen van De Nieuwe Kerk in Amsterdam, krijgen archeologen de komende tijd de kans om de grond rondom de kerk te onderzoeken. Sinds donderdag graven archeologen de eerste sleuven bij het middeleeuwse gebouw aan de Dam. De archeologen verwachten veel resten van eeuwenoude menselijke begravingen vinden, meldt de gemeente. „Het kan gaan om wel honderden skeletten.”

ANP

De Nieuwe Kerk stamt uit 1409. Het onderzoek kan kan veel duidelijk maken „over het leven, de gezondheid en grafrituelen van Amsterdammers van vroeger”, aldus de gemeente. Een paar gevonden skeletten zullen onderzocht worden door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam.

De grond rondom de kerk moet worden ontgraven vanwege de fundering van acht zuilen. In de vorige eeuw zijn 133 zuilen verstevigd met beton, maar bij een paar zuilen in het westelijk deel van de kerk moet dat nog gebeuren. Aan de hand van het archeologisch en bouwtechnisch onderzoek naar de funderingen zal De Nieuwe Kerk voor 2024 bekendmaken of de kerk dichtgaat voor de restauratie.

Met de restauratie hoopt de gemeente dat de kerk bij het 750-jarig bestaan van de stad in 2025 „weer helemaal in volle glorie hersteld is”. De nieuwe fundering kost 2,5 miljoen euro.

De kerk op de Dam is een belangrijk gebouw in de hoofdstad, waar onder meer de inhuldiging van koning Willem-Alexander en zijn huwelijk met koningin Máxima plaatsvonden. Ook speelt het gebouw elke jaar een rol bij de Nationale Dodenherdenking en is de tentoonstelling van de World Press Photo jaarlijks in de kerk te zien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer