Binnenland
Deskundige: ander onderzoek nodig naar overlast verwarde personen

Ander soort onderzoek is nodig om een goed beeld te krijgen van overlast die wordt veroorzaakt door verwarde personen. Volgens Bauke Koekkoek, lector Onbegrepen Gedrag en Samenleving aan de politieacademie en de Hogeschool van Arnhem Nijmegen (HAN), wordt daar momenteel aan gewerkt. Aan zo’n onderzoek zitten echter wel de nodige haken en ogen vanwege de gevoeligheid en privacy rondom het onderwerp.

ANP

De politie kreeg vorig jaar een recordaantal meldingen van hinder door verward gedrag, blijkt uit een analyse van politiecijfers door het ANP. In een aantal gemeenten steeg het aantal meldingen met 30 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Koekkoek, die ook crisisdienstverpleegkundige is, zegt dat aan de hand van de cijfers niet is te zien wat er precies aan de hand is. Volgens hem is landelijk sprake van een iets afvlakkende stijging van het aantal meldingen ten opzichte van het jaar ervoor, maar is op een aantal plekken wel sprake van een flinke stijging. „Het kan zijn dat er rondom een persoon heel actief wordt gemeld om een bepaald dossier op te bouwen. Dat kan, zeker in een kleine gemeente, een heel vertekend beeld geven.” Hij geeft als voorbeeld een cliënt die hij onlangs vanuit de crisisdienst zag, die in een maand tijd al bijna honderd keer met de politie in aanraking is geweest. „Maar het kan ook duiden op een structureel probleem rond wonen, zorg of sociale veiligheid in een gemeente.”

De lector zegt dat dat nu niet valt op te maken uit de cijfers. „We moeten er daarom dieper induiken om ze beter te snappen.” Zo is het volgens hem voor een goed beeld onder meer nodig om in te kunnen zien van wie de overlastmeldingen komen en welke patronen daar in zitten.

Vanuit de politieacademie, de politie en de zorg wordt nu gekeken hoe dit onderzoek vorm kan krijgen. „Je komt heel dicht op de persoon en dan heb je te maken met de privacy”, aldus Koekkoek. „We hopen uiteindelijk de ruimte en het vertrouwen te krijgen om dit op een nette manier in beeld te kunnen brengen, zodat er beter kan worden gereageerd op overlast en dit mogelijk kan worden voorkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer