Buitenland
Verdachte volkerenmoord Rwanda na 29 jaar opgepakt in Zuid-Afrika

Een van de weinige nog steeds gezochte plegers van de volkerenmoord in Rwanda in 1994, is in het Zuid-Afrikaanse Paarl gearresteerd. De verdachte, Fulgence Kayishema, was politieofficier en militiehoofdman toen extremistische Hutu’s in het Midden-Afrikaanse land een reeds voorbereide poging deden de Tutsi-minderheid uit te roeien. Bij de slachtingen zijn in circa drie maanden tijd naar schatting 800.000 mensen, voornamelijk Tutsi’s, vermoord.

ANP

Er is in Den Haag en in het Tanzaniaanse Arusha een internationaal tribunaal gevestigd dat de gruwelen in Rwanda berecht (ICTR). Kayishema werd door dit tribunaal al meer dan twintig jaar gezocht. Hij wordt onder meer beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op meer dan 2000 ontheemde Tutsi’s in een kerk in Nyange. Hij zou samen met de beruchte Interahamwe Hutu-milities de ontheemden in de kerk hebben samengedreven en vervolgens de kerk in brand hebben gestoken. Kayishema regelde onder meer de brandstof daarvoor en leidde dagen erna de begrafenis van de stoffelijke resten.

Volgens een verklaring van het ICTR is de arrestatie geslaagd dankzij samenwerking van meerdere Afrikaanse landen, de VS, Canada en Groot-Brittannië. De verdachte heeft in meerdere Afrikaanse landen onder verschillende valse namen gewoond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer