Leraren en zorgmedewerkers voeren actie voor hoger loon
Leraren van basisscholen en middelbare scholen voeren donderdagmiddag actie. Ze willen dat de lonen worden verhoogd. Ook mensen die in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg werken, demonstreren donderdag voor salarisverhoging, een hogere reiskostenvergoeding en meer maatregelen tegen werkdruk.
De protestbijeenkomsten van de leerkrachten worden georganiseerd door de Algemene Onderwijsbond (AOb), de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv), FNV en CNV. Op een protestbijeenkomst in Den Haag overhandigen ze handtekeningen aan onderwijsminister Dennis Wiersma. Ook in Amsterdam, Groningen, Zwolle en Maastricht zijn er manifestaties. Die bijeenkomsten zijn bewust aan het einde van de middag. Overdag hebben leerlingen eindexamens en lessen.
De leraren gaan momenteel nog niet staken, maar volgens de AOb houden ze die mogelijkheid wel open. Dat zou dan in de eerste helft van juni kunnen gebeuren, tussen het eerste en tweede tijdvak van de eindexamens. De onderwijsvakbonden willen dat de overheid meer geld vrijmaakt voor loonsverhoging. Volgens de AOb biedt het Rijk geld voor een loonsverhoging van hooguit 5 procent, lager dan de inflatie. De salarissen voor leraren op basisscholen en op middelbare scholen zijn vorig jaar aan elkaar gekoppeld om een loonkloof te dichten.
Ook de zorgmedewerkers demonstreren donderdag. Ze lopen in Utrecht naar het gebouw waar de brancheverenigingen ActiZ (ouderenzorg) en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland zijn gevestigd. Volgens vakbond FNV Zorg & Welzijn, de organisator van het protest, hebben ruim 23.000 medewerkers in de gehandicaptenzorg een brandbrief voor meer loon ondertekend. Ook CNV is betrokken bij het protest.