Organisaties: pas wetgeving aan voor behoud digitale publicaties
Websites en sociale media waarop door mensen geschreven wordt over onderwerpen zoals de klimaatcrisis, populisme of woningnood zijn potentieel de bronnen van onderzoekers in de toekomst. Daarom zouden deze websites, fora, tweets en video’s in Nederland beter bewaard moeten blijven dan op dit moment gebeurt. Dat betogen de KB nationale bibliotheek en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in een open brief die de Volkskrant heeft gepubliceerd, waarin ze tevens pleiten voor een wetswijziging.
Volgens de organisaties „verwaarlozen we in Nederland ons internetverleden” en is het gevolg daarvan dat „veel onlinebronnen inmiddels vergaan zijn”. Als voorbeeld daarvan noemen ze Hyves, een van de eerste Nederlandse socialmediaplatformen. Ook voor websites waarover op dit moment over actuele zaken wordt gediscussieerd, zoals de Groningse gascrisis of de toeslagenaffaire, dreigt dit lot, stellen ze.
In Nederland is het, in tegenstelling tot veel andere landen, niet toegestaan om zomaar websites of social media op te slaan. Erfgoedinstellingen zoals de KB nationale bibliotheek en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid doen weliswaar aan webarchivering. „Maar voor elke website die ze opslaan moeten ze toestemming vragen aan de eigenaar en vervolgens mogen ze de websites slechts beperkt beschikbaar stellen aan onderzoekers”, aldus de briefschrijvers.
„We hebben dan ook dringend aangepaste wetgeving nodig zodat erfgoedinstellingen in staat zijn om digitale publicaties zoals websites op structurele basis op te slaan”, stellen ze, en ze vragen de Tweede Kamer hier werk van te maken zodat digitaal erfgoed nationaal erfgoed wordt.
Onder andere aanleiding voor de brief is het besluit van Unesco om De Digitale Stad Amsterdam op te nemen in een speciaal register, waardoor de inhoud bewaard blijft. De Digitale Stad werd in 1994 opgericht als een van de eerste onlinegemeenschappen.