GezondheidGeboortezorg
Vrouw krijgt bij bevalling vaak knip zonder toestemming

Zonder daar vooraf toestemming voor te vragen, wordt een aanzienlijk deel van de vrouwen tijdens de bevalling ingeknipt. Zelfs als zorgverleners wel om toestemming vragen, maar de vrouw weigert, gaat de ingreep soms toch door.

Webredactie
Zorgverleners moeten volgens de wet toestemming vragen aan een patiënt voor ingrijpende medische handelingen. beeld Pexels
Zorgverleners moeten volgens de wet toestemming vragen aan een patiënt voor ingrijpende medische handelingen. beeld Pexels

Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, schrijft de Volkskrant.

Zorgverleners moeten volgens de wet toestemming vragen aan een patiënt voor ingrijpende medische handelingen. In de geboortezorg zijn dat bijvoorbeeld een vaginaal onderzoek, een keizersnede of het zetten van een knip om de bevalling sneller te laten verlopen, omdat het kindje in gevaar is. Daaraan voorafgaand moeten zorgverleners voldoende informatie geven over de verschillende behandelmogelijkheden en de gevolgen daarvan. Een patiënt mag een behandeling altijd weigeren.

Die weigering wordt echter niet altijd gerespecteerd, blijkt uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Marit van der Pijl van het Amsterdam UMC. Ruim 11.000 vrouwen vulden een vragenlijst in, waarin zij konden aangeven of ze tijdens hun bevalling een of meer van tien veelvoorkomende medische handelingen hadden ondergaan. En zo ja, of hun zorgverlener daarvoor toestemming had gevraagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer