BinnenlandRelatie met China

Minister Hoekstra in Beijing om complexe relatie te bespreken

Voor het eerst sinds de corona-uitbraak is weer een Nederlandse bewindsman in China. Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) is dinsdag en woensdag in Beijing. De relatie is de afgelopen jaren veranderd.

ANP
23 May 2023 06:54Gewijzigd op 23 May 2023 07:43
Hoekstra spreekt onder anderen met zijn ambtgenoot Qin Gang en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven in China. De Nederlandse economie raakt steeds meer verweven met die van China, maar dat brengt ook risico’s mee. beeld AFP, Terje Pedersen
Hoekstra spreekt onder anderen met zijn ambtgenoot Qin Gang en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven in China. De Nederlandse economie raakt steeds meer verweven met die van China, maar dat brengt ook risico’s mee. beeld AFP, Terje Pedersen

Volgens het kabinet zijn de betrekkingen met China „complexer” geworden. Het was lang een partner, vooral op economisch gebied. Maar het land met de tweede economie van de wereld wordt steeds meer een rivaal, meent de regering.

Hoekstra spreekt onder anderen met zijn ambtgenoot Qin Gang en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven in China. De Nederlandse economie raakt steeds meer verweven met die van China, maar dat brengt ook risico’s mee.

Het kabinet hecht „groot belang” aan de relatie met China, zei premier Mark Rutte deze maand. Hij verwees toen onder meer naar de „intensieve handelsrelatie”. Twee weken geleden sprak Rutte nog met de Chinese vicepresident Han Zheng.

Dat grote waarde aan de relatie wordt gehecht, blijkt uit het feit dat later dit jaar zowel premier Rutte als minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) naar China wil. Rutte werd vorig jaar tijdens de G20 op Bali uitgenodigd door de Chinese president Xi Jinping.

Schreinemacher wil in het najaar naar China reizen. Zij gaat dan voor de Joint Economic Committee. Daar wordt gesproken over de onderlinge economische relaties. De bewindsvrouw wil dan een handelsdelegatie meenemen.

Dat China steeds steeds meer een rivaal wordt, blijkt onder meer uit het kabinetsbesluit om de export daarheen van bepaalde chipmachines door ASML te verbieden. Nederlandse inlichtingendiensten wijzen al langer op massale Chinese economische spionage.

Op internationaal vlak valt de houding van China in de oorlog in Oekraïne niet goed. Nederland heeft zich vanaf het begin achter Oekraïne geschaard. Beijing haalde juist de banden met Moskou aan en Chinese bedrijven omzeilen westerse sancties tegen Rusland.

In de Tweede Kamer neemt de kritiek op China al jaren toe. Zo vindt de Kamer dat de Chinese regering genocide pleegt op moslims in Xinjiang. Verder willen de volksvertegenwoordigers dat de banden worden aangehaald met Taiwan, dat volgens China een afvallige regio is.

Hoekstra verklaarde vorige week in de Kamer alle onderwerpen te zullen bespreken tijdens zijn bezoek. „De onderwerpen waar we het over eens zijn en waar we het niet over eens zijn zullen daar uiteraard de revue passeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer