Gezondheidhooikoorts
Hooikoortspatiënt opgelet: graspollenpiek verwacht

Hooikoortspatiënten krijgen het zwaar. Deskundigen verwachten vanaf woensdag namelijk hoge concentraties graspollen in de lucht. Een pollenhor kan dan een zinvolle investering zijn, adviseert de Wageningse bioloog Arnold van Vliet.

Bloeiende grassen zoals deze vossenstaart produceren talloze stuifmeelkorrels.  beeld iStock
Bloeiende grassen zoals deze vossenstaart produceren talloze stuifmeelkorrels.  beeld iStock

Dit voorjaar was uitzonderlijk nat. Grassen hebben zich daardoor goed ontwikkeld en komen massaal in bloei te staan. Biologen verwachten daarom vanaf woensdag een graspollenpiek, die aanhoudt tot begin juli.

Of er dit jaar extreem veel stuifmeel in de lucht zweeft, meer dan voorgaande jaren, durft Van Vliet niet te zeggen. „Dat hangt af van het weer. Vorig jaar regende het hard op de dagen dat grassen een pollenpiek zouden hebben. Dan spoelt stuifmeel uit de lucht, wat gunstig is voor hooikoortspatiënten. Dat zou nu ook kunnen gebeuren.”

Weeronline verwacht deze week en rond Pinksteren echter droog en zonnig weer. Plaatselijk kan er een bui vallen, maar de natte lente wordt volgens het meteorologisch bureau „vrij aangenaam” afgesloten. Prettig voor dagjesmensen, maar minder voor hooikoortspatiënten die eropuit willen.

Ook de windrichting is van invloed op de pollenconcentratie in de lucht. Wind vanuit Duitsland of België voert pollen mee richting Nederland. De komende dagen komt de wind uit de richting van de zee, wat gunstig is. Maar onzeker is wat daarna gebeurt.

Berk

Hoe groot het aandeel pollen uit het buitenland is, durft Van Vliet niet te zeggen. „Als het gaat om berkenpollen kan het aandeel flink zijn. Van andere bomen en planten weten we het niet goed. Dat is een van de dingen die we onderzoeken.”

19337602.JPG
Arnold van Vliet. beeld Arnold van Vliet

De bioloog zou graag zien dat voor heel Europa in kaart wordt gebracht waar welke soort bomen, grassen en andere planten staan. Daarmee kunnen deskundigen beter inschatten wanneer en waar een pollenpiek van een bepaalde plant te verwachten valt.

Het Fins Meteorologisch Instituut voorspelt op Europees niveau de concentratie van berken-, elzen- en graspollen in de lucht, aan de hand van het zogeheten Silam-model. Van Vliet vindt het een mooie verwachting, maar vraagt zich af hoe betrouwbaar en nauwkeurig deze methode voor Nederland is.

Medicatie

De bioloog vindt het belangrijk dat mensen met hooikoortsklachten weten waarvoor ze gevoelig zijn, zodat ze daar rekening mee kunnen houden, door bijvoorbeeld tijdig medicatie in te nemen. „Mensen zijn vaak te laat met het gebruik van medicijnen. Sommige middelen moet je ruim voor de start van het pollenseizoen slikken. De meesten beginnen daar echter pas mee als ze klachten krijgen.”

Veel hooikoortspatiënten hebben echter geen idee van welke plant ze last krijgen, zegt Van Vliet. Ook kunnen ze zich volgens hem vaak niet herinneren wanneer de klachten ontstonden, merkt hij in gesprekken. Dat maakt het lastig om erachter te komen wat de boosdoener is.

Iedereen die een allergie vermoedt, raadt hij aan een hooikoortstest te doen. Zo’n test laat zien welk type pollen een allergische reactie oproept. „Met die informatie kunnen mensen met behulp van medicatie beter anticiperen op hun hooikoortsseizoen en zo de klachten verminderen.”

Van Vliet raadt hooikoortspatiënten bovendien aan de ramen van de slaapkamer de komende weken dicht te houden. Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van pollenwerende horren. „En haal medicatie in huis, als de huisarts dat adviseert. Wees voorbereid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer