Gezondheidhooikoorts

Daniël Kies (41) heeft van voorjaar tot zomer last van branderige ogen

Continue loopneus, branderige ogen en aanhoudend genies. Daniël Kies lijkt wel chronisch verkouden, maar heeft in werkelijkheid last van hooikoorts.

17 June 2022 17:15
In mei en juni bloeien de meeste grassen. beeld iStock
In mei en juni bloeien de meeste grassen. beeld iStock

„Vooral met warm, droog weer heb ik heel erg last van hooikoortsklachten”, zegt Kies. „Vanaf het voorjaar. Als het in maart een tijdlang droog is, begint het in mijn neus al te kriebelen.” Tot in de zomer heeft hij er last van.

„De klachten komen altijd op momenten dat het je niet uitkomt”, zegt de 41-jarige inwoner van Nunspeet. „Bijvoorbeeld als ik op zondag naar de kerk loop. Zeker als het lekker voorjaarsweer is. In de kerk snuit ik dan de ene zakdoek na de andere vol.”

Corona

Vervelend vindt Kies dat mensen de verschijnselen vaak relateren aan corona. „Als je tegenwoordig één keer je neus snuit, zie je mensen gelijk denken: zou hij positief zijn of niet? Dat heb ik meermaals ervaren, zoals in de winkelstraat of de supermarkt.”

Zijn werk lijdt niet onder de klachten. „Ik zorg er altijd voor dat ik zakdoeken bij me heb. Mocht ik een loopneus krijgen, dan heb ik iets bij de hand.”

18354318.JPG
Daniël Kies. beeld Daniël Kies

De Wageningse bioloog Arnold van Vliet raadt hooikoortspatiënten aan te laten onderzoeken voor welk plantensoorten ze gevoelig zijn, zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Kies heeft zo’n test inderdaad een keer ondergaan. „Ik reageer overal op. Pollen van bomen, gras, bloemen; het maakt niet uit.”

Opsluiten

Op hooikoortsradar kunnen mensen zien hoeveel pollen er in de lucht zweven. Kies heeft in het verleden weleens deze site geraadpleegd, maar doet dat niet meer. „Hooikoorts past bij mij, ik wil gewoon mijn ding blijven doen. Ik heb geen zin om daarvoor thuis te blijven.” De Nunspeter kent wel mensen die in periodes van veel pollen wekenlang binnen blijven. „Met alle respect voor hen, maar ik ga me niet opsluiten.”

Een van de tips van de website hooikoorts.com is het smeren van vaseline aan de binnenrand van de neus. Daaraan blijven pollen plakken, zodat dat niet in de slijmvliezen belandt. Kies kent de tip, maar heeft dat nooit geprobeerd.

Ook immuuntherapie, een behandeling die drie tot vijf jaar duurt, kent hij, maar heeft hij nooit overwogen. Wel slikt hij af en toe pillen tegen hooikoorts. „Die doen wel iets, maar je moet niet denken dat je daarmee van de klachten af bent.”

Sinds kort neemt hij dagelijks een beetje honing –dat stuifmeel bevat– van de lokale imker. Volgens een kennis helpt dat tegen de klachten, al erkent Kies dat er geen wetenschappelijk bewijs voor is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer