Graandeal tussen Rusland en Oekraïne met twee maanden verlengd
De graandeal tussen Rusland en Oekraïne is met twee maanden verlengd. De deal zou donderdag aflopen, maar dat is dankzij onderhandelingen in Istanbul afgewend. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bracht het nieuws naar buiten tijdens een toespraak bij zijn AK-partij, waarna Rusland en Oekraïne de verlenging bevestigden.
Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de graandeal in principe elke 120 dagen verlengd zou worden. Dat gebeurde in november. Maar in maart 2023 wilde Rusland alleen met zestig dagen verlengen. Ook dit keer zal de deal met zestig dagen worden verlengd.
Rusland dreigde de voorbije weken niet in te stemmen met een verlenging, tenzij het Westen ook blokkades op de export van Russisch graan en kunstmest zou opheffen. Een woordvoerder van het Russische ministerie voor Buitenlandse Zaken zegt dat de deal is verlengd „om landen in nood” te helpen, maar voegde toe dat de houding van Rusland tegenover de overeenkomst verder „niet is veranderd”.
De Oekraïense regering zegt dankbaar te zijn voor de verlenging, maar zegt ook dat Rusland „moet stoppen om voedsel als wapen en chantagemiddel te gebruiken”.
Sinds de overeenkomst in juli vorig jaar tot stand kwam, zijn miljoenen tonnen graan en andere landbouwproducten uit Oekraïense havens geëxporteerd. Oekraïne is een grote producent van graan en zaadolie en door het uitbreken van de oorlog in februari 2022 schoten de voedselprijzen wereldwijd omhoog. Door de graandeal konden deze prijzen weer dalen en kon Oekraïne sinds het sluiten van de deal 30 miljoen ton landbouwproducten exporteren. Naast Rusland en Oekraïne zijn ook Turkije en de Verenigde Naties partijen in de totstandkoming van de deal.