EconomieTrekhulpen Movexx

Elektrische trekhulpen Movexx veroveren de wereld

Op de vliegvelden van Hongkong en Kopenhagen zijn de elektrische ”tugs” van Movexx in Veenendaal volop te zien. Het overgrote deel van de trekhulpen vindt zijn weg namelijk naar het buitenland.

16 May 2023 21:32Gewijzigd op 16 May 2023 22:07
Directeur Iris van Ravenswaaij (r.) laat een van de elektrische trekhulpen van Movexx zien in de montageruimte van het bedrijf in Veenendaal. beeld RD, Anton Dommerholt
Directeur Iris van Ravenswaaij (r.) laat een van de elektrische trekhulpen van Movexx zien in de montageruimte van het bedrijf in Veenendaal. beeld RD, Anton Dommerholt

„Tien jaar geleden zei ik nog: ik ga toch niet met zo’n vrouwending lopen? Maar tegenwoordig kan ik niet meer zonder. Vroeger lag ik ’s avonds alleen maar moe op de bank, nu kan ik voetballen met mijn zoontje”. Die pluim voor haar product kreeg Iris van Ravenswaaij-van Vlastuin (34), directeur van Movexx, onlangs van een chauffeur die de elektrische trekhulpen van Movexx gebruikt voor zijn werk in de logistiek.

„Het grootste compliment voor mij. Beeld je eens in dat je dagelijks karren van wel 400 of 500 kilo met je lijf en gewrichten in beweging moet brengen”, zegt ze. „Nergens voor nodig. Onze machine kan daarvoor zorgen. Bovendien is je lijf een groot goed. Ik zou willen dat werkgevers en werknemers dat meer gaan inzien.”

In de showroom van het pand op bedrijventerrein Nijverkamp laat ze enkele tugs zien. De trekkracht varieert van 1000 tot 6000 kilo. De een lopend te bedienen, de andere zittend, de volgende is een robot. Movexx ontwikkelt de apparaten zelf en bestelt vervolgens de onderdelen bij producenten – veelal in eigen land. Monteurs van Movexx zetten de trekhulpen in elkaar. Daarna gaan de apparaten op transport naar honderden klanten wereldwijd.

Die klantenkring wist Movexx in zeventien jaar tijd op te bouwen, aangezet door Henk van Vlastuin, vader van Van Ravenswaaij. Hij richtte in 2006 het maakbedrijf op. „Hij was een echte ‘Willie Wortel’: een uitvinder die zag wat de markt nodig had. In de hele wereld zaten bedrijven te springen om ergonomische producten: hulpmiddelen om veilig en gezond te werken”, vertelt Van Ravenswaaij in de directiekamer.

Van Vlastuin ontwikkelde de eerste elektrische trekhulp, die 1000 kilo last kon trekken. Maar na tien jaar openbaart zich een ernstige ziekte bij hem. Hij wijst zijn dan 26-jarige dochter Iris aan als opvolgster. Vijf jaar later overlijdt hij. „Het ging allemaal vrij plotseling. Voor het bedrijf was het een onzekere tijd. Ik heb toen weinig stilgestaan bij de vraag hoe ik dat zelf vond. Ik wilde mijn ouders helpen, de zaak moest doorgaan. Maar het was zwaar.”

Nadat ze het stokje heeft overgenomen, neemt Van Ravenswaaij de processen in het bedrijf kritisch onder de loep. „Mijn vader had veel daarvan in zijn hoofd zitten. Ik heb de bedrijfsprocessen op papier gezet en verantwoordelijken toegewezen. Ook ben ik gaan kijken naar: waar zijn we goed in en waarin zijn we minder sterk?”

19324116.JPG
Met deze elektrische trekhulp kan 200 tot 300 kilo verplaatst worden in de keuken zonder dat medewerkers last krijgen van hun rug. beeld RD, Anton Dommerholt

Onder haar leiding zet Movexx de ontwikkeling van nieuwe varianten tugs voort: voor de voedselindustrie, cleanrooms (schone werkruimten), vliegvelden. Ook een volledig te programmeren trekrobot gaat de markt op. Met succes. „Sinds ik aan het roer sta, is de omzet verdrievoudigd.” Intussen is Movexx wereldwijd marktleider.

Zo’n 95 procent van de trekhulpen vindt zijn weg naar klanten in het buitenland. „Duitsland is een grote afzetmarkt van ons, Frankrijk en Italië zijn aan het groeien. Op vliegvelden in Hongkong en Kopenhagen zijn onze trekkers volop te zien voor onder meer de bundels bagagekarren en bij bevoorrading van winkels.”

De schijnbaar eindeloze mogelijkheden om klanten in het buitenland te bedienen, brengen ook een uitdaging met zich mee. „We zijn nu bezig met een nieuwe locatie in de Verenigde Staten. Als die eenmaal draait, kan het wel eens hard gaan met de bestellingen. We werken momenteel aan het scenario wat we gaan doen als we de vraag niet kunnen bijbenen.”

Het afgelopen jaar viel er geregeld wat te vieren. In april 2022 werd Van Ravenswaaij uitgeroepen tot Jong Management Ondernemer van het jaar, een prestigieuze onderscheiding van managers. In september werd Movexx verkozen tot beste ondernemer van Veenendaal in de categorie Grootzakelijk door het bedrijvennetwerk van de stad. In april dit jaar kreeg Movexx een Duitse prijs voor ergonomische producten. „Het is een bevestiging voor mij als ondernemer. En voor de onderneming is het fantastisch om gezien te worden.”

Meer over
De Zaak

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer