Van emmer met sop naar robot
Het begon met een emmer met sop en een stofzuiger. Remco Thiecke (42) bouwde vervolgens het door hem opgerichte Succlean in Leusden uit tot een middelgroot schoonmaakbedrijf.
Hij was voorheen in de betrokken sector in dienst als werknemer. „Tot ik dacht: dit kan ik ook zelf oppakken”, vertelt de directeur-eigenaar. „Met mensen werken vond ik heel mooi en schoonmaken is een echte mensenbranche. Bovendien wist ik van kinds af dat ik later graag iets voor mezelf zou doen. Ik had altijd al het gevoel: ik wil iets neerzetten.” Zo ontstond in 2003, als eenmanszaak en met een kantoortje in zijn toenmalige huurhuis, Succlean. In die naam zitten de Engelse woorden success en clean (succes en schoon).
Na een gestage groei zijn er nu bijna 200 personeelsleden. Onder hen bevinden zich, rond 5 procent van het totaal, personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Thiecke werkt onder andere op dat punt samen met een school in Amersfoort, waar leerlingen een officieel geldig schoonmaakcertificaat kunnen halen. „Ik vind het fantastisch om te zien dat je die mensen een vaste basis biedt, dat ze zich nuttig en belangrijk voelen; en dat zijn ze ook.”
Zakelijke markt
De onderneming is vanaf mei 2021 gevestigd op een bedrijventerrein in Leusden, vlak bij de A28. Aanvankelijk voerde Thiecke opdrachten uit voor particulieren. Tegenwoordig is hij bezig op uitsluitend de zakelijke markt. Hij heeft een klantenkring, met meest langlopende contracten, onder bedrijven, scholen, sportaccommodaties, appartementencomplexen van VVE’s (verenigingen van eigenaren), hotels, huisarts- en tandartspraktijken. Het keurmerk garandeert betrouwbaarheid.
Het werk vindt plaats tussen half zes ’s morgens en half twaalf ’s avonds, met pieken tussen 6.00 en 10.00 uur en tussen 17.00 en 21.00 uur. „Ik merk overigens een omslag richting overdag, als de gebouwen in gebruik zijn. Dat geeft aan beide kanten een betere motivatie: onze werknemers zien voor wie ze het doen en, omgekeerd, als iemand weet wie zijn bureau schoonmaakt, gaat hij er netter mee om.”
De enorme variatie in werktijden en het rekening houden met alle wensen vereisen een goede planning. „Die maakt het verschil tussen winst en verlies. Het is de kern van ons bedrijf. Je moet voorkomen dat uren verloren gaan.”
Succlean opereert als regionale speler, in Amersfoort en zo’n 25 kilometer eromheen, in plaatsen als Barneveld, Nijkerk, Soest, Utrecht en Zeist. Thiecke: „Ik heb niet de ambitie om de grens te verleggen. Dan kun je aan je personeel niet meer de aandacht geven die het verdient. De betrokkenheid op elkaar wordt dan minder, terwijl ik juist erg gesteld ben op een hechte onderlinge band. Zelf probeer ik daaraan bij te dragen door toegankelijk, open en eerlijk te zijn.
Sterk team
In principe kan iedereen bij ons aan de slag. Na een half jaar dienstverband bieden we een cursus aan, zes of acht dagdelen om kennis op te doen over gebruik van middelen en materialen en over klantcontact.
Een aantal medewerkers heeft hier het 12,5-jarig jubileum gevierd. Dat is in deze branche best uniek. Je ziet namelijk snelle wisselingen. Maar wij streven ernaar mensen aan het bedrijf te binden, om samen iets te bereiken; als een sterk team, waarbij je elkaar aanvult.”
Vorig voorjaar ontving Succlean de jaarlijkse ondernemersprijs van Leusden. Tijdens corona werd er volop thuis gewerkt, kantoren sloten. „In die periode toonde de directie veerkracht en ontplooide zij nieuwe activiteiten om het verlies aan omzet te compenseren”, meldt het juryrapport. Thiecke: „Het was hectisch, maar we hebben geen klant verloren. We hebben toen veel werk verricht voor gezondheidsinstellingen, waar extra schoonmaakrondes nodig waren.”
Thiecke mikt op voortzetting van een „gecontroleerde en autonome groei”. Daarbij wil hij uitbreiding van facilitaire dienstverlening, zoals het beschikbaar stellen van receptionistes en huismeesters.
Een nieuwe ontwikkeling is de robotisering. Er zijn al stofzuigers en schrobmachines die worden geprogrammeerd en zelfstandig een klus uitvoeren. „Ze doen dat steeds beter en nauwkeuriger. En iedereen vindt het nog leuk ook.”