Economie

Chinees concern naar Amsterdam

Nederland heeft er een veelbelovende werkgever bij. Het Chinese telecomconcern Huawei maakte vrijdag officieel bekend een vestiging te openen in ons land. Staatssecretaris Van Gennip is er blij mee. Ze hoopt dat nu ook andere Chinese ondernemingen naar Nederland komen.

ANP
21 January 2005 19:09Gewijzigd op 14 November 2020 02:08

Huawei is het eerste Chinese bedrijf dat zich in Nederland gaat vestigen om van daaruit Europa te bedienen. Binnenkort opent het in Amsterdam een marketing- en verkoopafdeling. Nog dit jaar komt er ook nog een onderzoeks- en ontwikkelingspoot bij. Verder komt er een trainingscentrum voor personeel en klanten en een distributiecentrum. Voor de komst van bij elkaar vijf onderdelen is ongeveer drie jaar uitgetrokken.

Victor Haijun Chen, die het kantoor in Amsterdam gaat leiden, verwacht dat de komst van Huawei dit jaar honderd arbeidsplaatsen zal opleveren. Daarna kunnen er nog een paar honderd bijkomen, afhankelijk van hoe Huawei het in Europa gaat doen. Hoeveel geld met de investering in Nederland is gemoeid, wil hij niet kwijt. Chen studeerde ooit in Nederland.

Huawei is gevestigd in de zuidelijke stad Shenzhen, dat in enkele jaren tijd is uitgegroeid tot een van de grootste groeiregio’s van China. In het gebied zijn diverse ondernemingen actief die in dezelfde sector opereren als Huawei. Van Gennip hoopt dan ook dat ook die anderen belangstelling gaan krijgen voor Nederland.

„Als er één schaap over de dam is, volgen er meer”, zei de staatssecretaris na een bezoek aan Huawei. „Chinezen zitten graag bij elkaar, net als wij.” Veel andere bedrijven in Shenzhen zijn net als Huawei geïnteresseerd in Europa en bekijken nu wat ze daar gaan doen. Volgens de bewindsvrouw gaat het met China dezelfde kant op als indertijd met Japan en Zuid-Korea, die ook een snelle economische ontwikkeling hebben doorgemaakt en hun vleugels uitsloegen naar het buitenland.

Huawei heeft de afgelopen jaren een stormachtige groei doorgemaakt. Het bedrijf werd in 1988 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot een telecomconcern van formaat. Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van 5,6 miljard dollar. De verkopen in het buitenland alleen al leverden 2,3 miljard op. Het concern verwacht dat dat laatste cijfer dit jaar kan oplopen tot 4 miljard dollar.

Huawei is eigendom van het personeel en heeft geen notering aan de beurs. Het concern heeft 24.000 mensen in dienst. Het gros daarvan heeft een hoge opleiding. Eind vorig jaar zette het bedrijf zijn eerste stappen in Nederland. Het sloot toen een contract met Telfort voor de levering van een netwerk voor umts, de derde generatie mobiele telefonie.

Chinese bedrijven hebben sinds kort meer bewegingsvrijheid in het buitenland. Door onder meer een versoepeling op de wet op de kapitaaluitvoer kunnen zij hun vleugels buiten China uitslaan. Huawei is al actief in meer dan zeventig landen. Het is een grote concurrent van het Amerikaanse Cisco.

De bekendmaking van de komst van Huawei vormt een hoogtepunt van de handelsmissie onder leiding van Van Gennip in China. Meer dan vijftig bedrijven knoopten contacten aan met mogelijke partners. Zaterdag vliegt de handelsdelegatie terug naar Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer