VN-Mensenrechtenraad besluit tot extra toezicht op Soedan
De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft in een spoedzitting besloten extra toezicht te houden op mensenrechtenschendingen in Soedan, ondanks bezwaren van het Afrikaanse land zelf. De spoedzitting werd gehouden uit zorg over het gewelddadige conflict tussen het leger en de paramilitairen van de Rapid Support Forces (RSF).
Van de 47 landen die in de Mensenrechtenraad zijn vertegenwoordigd, stemden er achttien voor de resolutie die het onderzoeksmandaat uitbreidt en ook oproept tot het beëindigen van het geweld in Soedan. Vijftien landen waren tegen, waaronder Soedan. De Soedanese VN-vertegenwoordiger stelde dat het om een interne kwestie gaat. Veertien landen stemden niet.
Het onderzoek naar Soedan richt zich op de periode vanaf 25 oktober 2021. Op die dag vond in het land een militaire staatsgreep plaats. De generaals Abdel Fattah al-Burhan en Mohamed Hamdan Dagalo werkten toen samen. Zij zijn de leiders van het leger en de RSF. Onenigheid tussen deze mannen heeft geleid tot het geweld dat sinds halverwege april zeker 750 mensen het leven heeft gekost.
Beide partijen hebben zich volgens VN-mensenrechtenchef Volker Türk schuldig gemaakt aan schendingen van het internationaal humanitair recht. Hij roept ze op met spoed tot een overeenkomst voor vrede te komen. De strijdende partijen praten sinds zaterdag in Saudi-Arabië over een staakt-het-vuren, maar dat overleg heeft nog geen doorbraak opgeleverd.
Het VN-orgaan had onlangs al een nieuwe expert voor mensenrechten in Soedan benoemd, de Tunesiër Radhouane Nouicer.