Herrie rond Harry
Prins Harry zorgt weer eens voor herrie. De 20-jarige zoon van de Britse kroonprins Charles verscheen onlangs in een nazi-outfit op een gekostumeerd feest. Dat viel verkeerd bij veel Britten, juist aan de vooravond van de herdenking van de Bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz, waarbij Harry’s oom prins Edward aanwezig zal zijn.
Toch probeerde Harry al geruime tijd het imago van koninklijke belhamel af te schudden en in de voetsporen van zijn moeder, prinses Diana, te treden. Hij werkte voor aids-projecten in Lesotho en zijn eigen land zet hij zich in voor mensen die besmet zijn met HIV en voor aids- en tuberculosepatiënten. Maar elke keer ondermijnt Harry zijn nobele streven met zijn eigen blunders.
Het is niet niks als een rokende prins op een gekostumeerd feest verschijnt in een nazi-uniform, compleet met Wehrmacht-embleem en een rode armband met swastika. De roodharige Harry -voluit Henry Charles Albert David- stond altijd al bekend als een vrijgevochten prins, van wie veel Britten wel wat door de vingers wilden zien. De meesten hebben nog altijd het beeld op hun netvlies van de 12-jarige prins zoals hij bij de uitvaart van zijn moeder met gebogen hoofd achter de affuit met de lijkkist liep. Men kon daarom wel begrijpen dat de derde in lijn van de troonopvolging -na zijn vader prins Charles en zijn broer William- vorig jaar oktober bij een nachtclub op de vuist ging met een persfotograaf. Zijn moeder kwam immers om het leven na een wilde achtervolging door paparazzi in Parijs.
Harry is het tegenbeeld van zijn oudere broer William (22), van wie bekend is dat hij ooit contacten had met popzangeres Britney Spears. Zo werd Harry als 17-jarige betrapt toen hij blowde en alcohol dronk, waarop zijn vader hem voor straf een dag naar een afkickcentrum stuurde zodat hij de effecten van drugsgebruik kon zien.
Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Harry al het imago van een playboy, die vaak in decadente uitgaanscentra wordt gesignaleerd. Hij kent net als verscheidene familieleden de beperkingen van het koninklijk bestaan en heeft geen zicht op een echte carrière. Dat manco verving hij door veel te feesten, maar ook door te sporten. Zo is hij een fanatiek skiër en schijnt hij te hebben overwogen een professioneel polospeler te worden.
Harry behaalde vorig jaar zijn diploma van de pretentieuze kostschool Eton met een magere cijferlijst en is van plan april dit jaar te beginnen aan de militaire academie van Sandhurst. De Britten kunnen Harry zijn laatste misstap moeilijk vergeven. Ineens wijzen de kranten erop dat de prins zich niet langer als een ”enfant terrible” kan gedragen, aangezien hij 20 jaar oud is en daarmee volwassen verantwoordelijkheden heeft.
Nu gaat een Britse parlementaire commissie onderzoek doen naar de adviseurs van de prinsen William en Harry. Het gaat daarbij vooral om de vraag hoe kroonprins Charles, de vader van William en Harry, de 23 miljoen euro besteedt die hij krijgt uit zijn landgoed in Cornwall. Met het geld betaalt hij niet alleen zijn eigen 84 werknemers, maar ook de medewerkers van zijn vriendin Camilla Parker Bowles en zijn zonen. De commissie wil weten hoe Harry’s adviseurs zijn geselecteerd en waarom ze hem niet voor zijn misstap hebben behoed.
Veel Britten vinden het niet genoeg dat prins Harry zijn excuses heeft aangeboden. Uit een opiniepeiling die is uitgevoerd door de krant Sunday Mirror blijkt dat driekwart van de Britse bevolking de miskleun van Harry afkeurt. Veelbetekenend is dat van de jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar 52 procent echter geen moeite heeft met Harry’s keuze.
Het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles zei bij monde van rabbijn Marvin Hier dat de prins er wijs aan doet een bezoek te brengen aan Auschwitz. „Daar zal hij de gevolgen aanschouwen van het gehate symbool dat hij in zijn domheid en brutaliteit wilde dragen.” De rabbijn heeft geen ongelijk. Prinsen zoals Harry leven tenslotte bij de gratie van ’s lands belastingcenten en moeten beseffen dat ze waar moeten leveren voor hun geld.
Harry rest nog één optie en dat is zijn verlies om te zetten in winst. Hij kan de vele jongeren voor wie hij een idool is, ervan bewustmaken dat begrip en respect hebben voor anderen beter is dan de ideologie van dood en verderf van Auschwitz.
Anderzijds moeten de Britten ook de hand in eigen boezem steken. Ulrich Sacker, de directeur van de Londense vestiging van het Goethe Instituut, zei dat Britten weinig of niets van het hedendaagse Duitsland weten. De gemiddelde Brit leeft nog altijd met stereotiepe beelden van Duitsers. Als de Tweede Wereldoorlog aan bod komt, gaat het doorgaans over de spannende aspecten van de oorlog, maar niet over de holocaust. In dat licht bezien wordt de ’grap’ van Harry iets beter verklaarbaar.
Fotoalbum
Voor de echte liefhebber: van 22 januari tot en met 8 januari 2006 loopt in Paleis Het Loo in Apeldoorn deel zes van het in 2000 begonnen tien jaar durende project ”Een koninklijk fotoalbum”. Dit is een fotoreportage over het koningshuis in de Nederlandse samenleving in de twintigste eeuw. Elk jaar worden tien jaren uit de voorbije eeuw voor het voetlicht gehaald. Dat gebeurt aan de hand van pakweg 250 foto’s uit allerlei archieven en ook uit privé-albums. Om een tipje van de sluier op te lichten: enkele onderwerpen voor het komende jaar zijn het bezoek aan Breda vanwege de 500-jarige band Oranje-Nassau-Nederland in 1905, de eerstesteenlegging van het Rotterdamse stadhuis in 1915, het bezoek aan de West in 1955, de verloving van de prinsessen Beatrix en Margriet in 1965, de elfstedentocht in 1985 (die prins Willem-Alexander als W. A. van Buren uitreed) en de ziekte van prins Bernhard in 1995. Informatie: tel. 055-5772400 en www.paleishetloo.nl.
Agenda
Op dinsdag 25 januari worden ’s middags in de Ridderzaal in Den Haag de Nederlandse slachtoffers van de zeebeving in Azië herdacht. Behalve getroffenen zijn onder anderen aanwezig koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig.
Prins Willem-Alexander opent op woensdag 26 januari in het Verzetsmuseum in Amsterdam de tentoonstelling ”Uit het foto- en filmarchief van prins Bernhard, de jaren 1940-1945”.
Koningin Beatrix is op donderdag 27 januari met minister-president Balkenende aanwezig bij de herdenking van de jarige bevrijding van Auschwitz in Polen zestig jaar geleden.