Binnenlandbevrijding

Vrouwelijke WOII-veteraan (96) ontsteekt Bevrijdingsvuur

De 96-jarige Britse oud-militair Marie Scott heeft kort na middernacht het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken in Wageningen.

L. Vogelaar
5 May 2023 07:40Gewijzigd op 5 May 2023 10:01
De burgemeester van Wageningen Floor Vermeulen ontsteekt samen met de Britse veteraan Marie Scott (96 jaar) het bevrijdingsvuur in Wageningen. beeld ANP, VINCENT JANNINK
De burgemeester van Wageningen Floor Vermeulen ontsteekt samen met de Britse veteraan Marie Scott (96 jaar) het bevrijdingsvuur in Wageningen. beeld ANP, VINCENT JANNINK

Tijdens de invasie in Normandië onderhield ze verbindingen tussen de troepen en het Britse hoofdkwartier. „Je besefte plotseling: daar sterven mensen.”

Marie Scott kwam in 1944 op 17-jarige leeftijd in dienst. Ze werkte in Fort Southwick, het geheime ondergrondse communicatiecomplex in de heuvels bij Portsmouth. Het was het zenuwcentrum tijdens de operaties Neptune en Overlord, de landingen op de Franse kust. Ze moest berichten van de troepen op de stranden doorgeven aan de bevelhebbers, generaal Eisenhower en veldmaarschalk Montgomery.

„Ontzagwekkend” noemde ze de aanblik van de enorme vloot die uitvoer om het Europese vasteland te gaan bevrijden. „Je kon maar op één manier berichten sturen, wat we deden door een hendel op te tillen, en dan zouden ze reageren.” Ze hoorde niet alleen wat de militairen zeiden, maar ook het geratel van geweer en het gedreun van het kanonvuur. En ze realiseerde zich dat er soldaten omkwamen in het oorlogsgeweld.

Voor haar inzet rond D-day ontving Scott de hoogste Franse onderscheiding. Ze is de eerste vrouwelijke veteraan die in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontsteekt. Dat gebeurde in de afgelopen nacht bij Hotel de Wereld. Daar gaf de Canadese generaal Charles Foulkes op 5 mei 1945 de Duitsers na hun capitulatie bevelen voor hun aftocht.

Eigenlijk keek Scott, leunend op een stok en aan de arm van een militair, toe hoe de Wageningse burgemeester Vermeulen een trapje beklom en de vlam ontstak. Daarna gingen zo’n 1700 estafettelopers op pad om het vuur over te brengen naar 97 gemeenten, onder meer voor de veertien bevrijdingsfestivals.

Samen met zo’n vijftien andere Britse veteranen is Scott woensdag naar Nederland gekomen om de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog bij te wonen. Per veerboot over een kalme Noordzee en in Londense taxi’s naar Fletcher Hotel De Wageningsche Berg.

Tegenover de media verklaarde Scott dat ze tijdens de oorlog banger was voor spinnen dan voor Duitsers. Haar spinnenangst is ze nog steeds niet kwijt.„De vlam van de vrijheid is iets waar oorlogen voor gevochten worden”, zei de bejaarde Britse. „Als mensen koesteren we onze vrijheden. Je realiseert je pas wat je hebt verloren als je het kwijt bent.”

De hoogbejaarde veteranen gingen deze vrijdag in Wageningen voorop tijdens het Bevrijdingsdefilé. Daaraan namen 1500 veteranen deel, uit tal van oorlogs- en vredesmissies waaraan Nederland deelnam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer