Bevestiging: klimaatcrisis verergert droogte in Hoorn van Afrika
De droogte in de Hoorn van Afrika zou niet zo extreem zijn geweest als de aarde niet was opgewarmd door de klimaatcrisis. Onderzoekers leggen in een studie van World Weather Attribution nu officieel de connectie tussen klimaatverandering en de droogte die sinds 2020 onder meer Ethiopië, Kenia en Somalië teistert.
World Weather Attribution toont met onderzoek aan in hoeverre extreme weersverschijnselen veroorzaakt zijn door klimaatverandering. Hier werken onder meer onderzoekers van het KNMI aan mee. De groep van negentien wetenschappers concludeerden samen dat de opgewarmde aarde de twee regenperiodes in Oost-Afrika beïnvloedt. De afgelopen jaren is in deze maanden weinig regen gevallen.
De droogte in de Hoorn van Afrika is alleen soms onderbroken door korte en hevige regen. Die leidde juist weer tot plotselinge overstromingen. Door alle omstandigheden bij elkaar zijn zeker 4,3 miljoen mensen in nood, meldde de Keniaanse National Drought Management Authority eind 2022 al. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn miljoenen mensen op de vlucht door droogte in Kenia, Ethiopië en Somalië.
De Hoorn van Afrika heeft te maken met de ernstigste droogte in veertig jaar. Volgens hulporganisaties is het einde nog niet in zicht.