Binnenland

Algemeen meldpunt discriminatie moet melden toegankelijker maken

In Nederland wordt er te weinig melding gedaan van discriminatie omdat mensen niet weten dat dit kan. Dat is een van de conclusies die Stefano Frans, voorzitter van de landelijke vereniging van antidiscriminatievoorzieningen Discriminatie.nl, trekt op basis van het rapport Discriminatiecijfers 2022 dat dinsdag wordt gepresenteerd aan minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken).

25 April 2023 16:17Leestijd 2 minuten

Hoewel veel mensen een meldpunt weten te vinden, geldt dit volgens voorzitter Frans nog niet voor iedereen. Momenteel hebben de achttien antidiscriminatiebureaus verdeeld over het land nog een eigen naam, maar op 1 januari 2024 gaan ze samen onder de naam Discriminatie.nl. Met als doel om het doen van een melding „toegankelijker, eenvoudiger en laagdrempeliger” te maken.

In het rapport staat dat het aantal discriminatiemeldingen bij antidiscriminatiebureaus in 2022 daalde tot 5281, bijna een kwart minder dan in 2021. Volgens de onderzoekers komt dit doordat er minder meldingen binnenkwamen over de coronamaatregelen.

Bij de politie kwamen volgens het rapport juist meer discriminatiemeldingen binnen. De politie registreerde vorig jaar 6738 incidenten, 2 procent meer dan het jaar ervoor en bijna een kwart meer dan drie jaar geleden.

Naast de politie en de antidiscriminatiebureaus kan je met een discriminatieklacht terecht bij het College voor de Rechten van de Mens, Meldpunt Internet Discriminatie (MiND), de Ombudsman en de Kinderombudsman. Bij de eerste drie kwamen in 2022 volgens de onderzoekers minder meldingen binnen dan een jaar eerder, terwijl de Kinderombudsman vorig jaar 26 meldingen kreeg, tegenover 10 in 2021.

Uit het rapport blijkt dat het meest wordt gediscrimineerd op herkomst, maar ook seksuele geaardheid, antisemitisme, handicap en geslacht zijn veel voorkomende discriminatiegronden. De gevallen van leeftijdsdiscriminatie namen juist af.

Veel incidenten doen zich volgens de onderzoekers voor op de arbeidsmarkt, zowel op de werkvloer als bij sollicitaties, ontslagen en promoties. Ook worden er meldingen gedaan van discriminatie door taxibedrijven, verzekeringen, sportscholen en uitvoeringsbedrijven die onder meer gaan over toeslagen en uitkeringen. De Kinderombudsman krijgt vooral meldingen in het onderwijs, van pesten tot het (onterecht) krijgen van een lager schooladvies, aldus het rapport.

Het rapport is geschreven door Kenniscentrum Art. 1 in opdracht van de Nationale Politie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer