Paus ontbiedt alle kardinalen uit VS
Paus Johannes Paulus II heeft alle dertien Amerikaanse kardinalen en andere kerkleiders naar Rome ontboden. Dat hebben bronnen in het Vaticaan maandag gemeld. Reden voor de bijeenkomst, die begin volgende week plaatsheeft, is de recent openbaar gekomen informatie over een reeks seksschandalen binnen de Rooms-Katholieke Kerk in de Verenigde Staten.
Eerder deze maand maakte aartsbisschop Roger Mahoney in Los Angeles bekend dat de Amerikaanse justitie een onderzoek naar hem is begonnen naar aanleiding van een beschuldiging van seksueel misbruik. Een vrouw zegt in 1970 op een katholiek lyceum in Californië het slachtoffer van Mahoney te zijn geworden. Hij zou haar bewusteloos hebben geslagen en daarna hebben misbruikt. Volgens Mahoney is er van dit verhaal niets waar en heeft hijzelf justitie en kerkelijke autoriteiten om een onderzoek gevraagd.
Kort voor Mahoneys onthulling werd bekend dat een 48-jarige priester, Don Rooney, in Cleveland in de staat Ohio zelfmoord had gepleegd nadat hij was beschuldigd van aanranding van een minderjarig meisje. De priester was niet komen opdagen voor een gesprek met functionarissen van het bisdom Cleveland over het incident in 1980.
In de Verenigde Staten, waar het pedofilieschandaal in de Rooms-Katholieke Kerk een veel grotere omvang heeft dan in Europa, trad begin maart bisschop Anthony O’Connell van Palm Beach in Florida af. Hij erkende dat hij 25 jaar geleden een seminariestudent seksueel had misbruikt.
In februari werd een priester van het aartsbisdom Boston, John Geoghan, tot tien jaar cel veroordeeld. Meer dan 130 mensen hadden hem beschuldigd van seksueel misbruik. Kardinaal Law, aartsbisschop van Boston, was al jaren op de hoogte van Geoghans misdrijf, maar plaatste hem telkens naar een andere parochie over.
Sinds januari zijn in de VS tientallen priesters geschorst of ontslagen. Aanvankelijk wilde de kerk de gegevens van van misbruik verdachte geestelijken niet aan justitie geven, maar daar is nu verandering in gekomen. De aartsbisdommen van New York en Los Angeles besloten justitie alsnog de namen door te geven.