BinnenlandRechtszaak

Christelijke school Dordrecht: Onverantwoord als medewerker stelt dat homo’s in hel kunnen belanden

De 63-jarige onderwijsassistent Benny Elwuar handelde „volstrekt onverantwoord” toen hij vorig jaar tegen leerlingen van het christelijke Insula College in Dordrecht zei dat homoseksuelen in de hel kunnen belanden.

21 April 2023 14:22Gewijzigd op 21 April 2023 18:34
Het christelijke Insula College in Dordrecht. beeld Google Streetview
Het christelijke Insula College in Dordrecht. beeld Google Streetview

Dat betoogde advocaat mr. F. Scholten, raadsvrouw namens de school, vrijdag bij de kantonrechter in Dordrecht. De onderwijsinstelling H3O (waar de Dordtse school voor voortgezet onderwijs onder valt) wil de Molukse Elwuar vanwege zijn uitlatingen over homoseksualiteit ontslaan. Hij werkt al zo’n achttien jaar op de school. Het dreigende ontslag leidde eerder deze week tot een manifestatie bij de school. Dat leidde tot onrust, stelde de advocaat.

Mentaal ziek

Scholten stelde dat de onderwijsmedewerker leerlingen heeft gekwetst. „Hij heeft geen enkel begrip voor gevoelens van mensen met een andere geaardheid.” De medewerker zou leerlingen het gevoel hebben gegeven dat ze „mentaal ziek” zijn.

De vlam sloeg in de pan op Paarse Vrijdag op 9 december 2022. Zo’n dag zou de acceptatie van lhbti’ers moeten bevorderen. Elwuar, afkomstig uit evangelische kring, heeft principiële bezwaren tegen een homoseksuele leefwijze. Hij weigerde vorig jaar een paars bandje te dragen.

De medewerker verwees naar Bijbelteksten uit Romeinen en Leviticus en noemde een homoseksuele leefwijze „gruwelijk.” Op de bewuste vrijdag droeg hij kleding met daarop de tekst: ”Keep calm, Jesus is coming soon” (Wees kalm, Jezus komt spoedig). De medewerker maakte met zijn mond een soort spuugbeweging naar de regenboogvlag.

Solidariteit

De raadsvrouw van de Dordtse school betoogde dat de school als grondslag „de Bijbel als Gods Woord” heeft. Tegelijkertijd zijn „respect en solidariteit leidend” voor de onderwijsinstelling. „H3O is inclusief denkend. Iedereen is welkom en iedereen moet zich veilig kunnen voelen.”

De evangelische medewerker „mag zijn geloofsopvatting hebben”, betoogde Scholten. „Binnen onze school verschillen mensen flink van mening met elkaar. Maar dat betekent niet dat de medewerker zijn opvatting mag verkondigen zoals hij dat deed op Paarse Vrijdag. Ook met een beroep op de vrijheid van meningsuiting of vrijheid van godsdienst kun je niet zomaar alles zeggen.” De advocaat wees erop dat medewerkers niet worden verplicht op Paarse Vrijdag een paars bandje te dragen.

Voor de school weegt zwaar dat Elwuar geen docent is, maar assistent, stelde Scholten. „Hij heeft onder meer als taak klassen op te vangen. Lesgeven is iets anders. Discussies over zaken als homoseksualiteit horen thuis in een veilige setting van bijvoorbeeld een les over maatschappijleer. Dan moet je er rekening mee houden dat in iedere klas lhbti’ers zitten.”

De medewerker heeft „tweespalt” op de school veroorzaakt, betoogde Scholten. „Van hem wordt pedagogisch handelen verwacht. Dat heeft hij niet laten zien, en dat zal hij in de toekomst ook niet laten zien. De medewerker erkent dat zijn visie haaks staat op die van de werkgever, hij onderschrijft de kernwaarden van H3O, zoals respect en solidariteit, niet. Hij vindt dat H3O de Bijbel niet juist interpreteert.”

Geen verrassing

Het Insula College moet de onderwijsassistent binnen de gelederen houden, betoogde advocaat mr. F.A. Verberk, raadsvrouw van Elwuar. „Het hebben van een geloofsovertuiging kan geen reden zijn voor ontbinding van een arbeidsovereenkomst. De school is al jarenlang bekend met de opvattingen van de onderwijsassistent. Het mag geen verrassing zijn hoe hij denkt over homoseksualiteit. Hij wil ruimte voor ieders mening.” Met het vertrek van Elwuar „is de onrust op de school niet voorbij”, stelde Verberk.

De aangeklaagde medewerker zei vrijdag tegenover de rechter dat het nooit zijn bedoeling is geweest „mensen af te stoten en te kwetsen. Als dat wel is gebeurd, bied ik mijn excuses aan. Ik kan iedereen recht in de ogen kijken. De school maakt een karikatuur van mij.” Elwuar was vrijdag gehuld in een trui met daarop in grote letters: ”Ask me about Jesus” (Vraag me over Jezus).

Elwuar bestreed vrijdag de aantijging dat hij de kernwaarden van de school niet onderschrijft. Verwijzend naar het feit dat zijn vader in het verleden is vermoord bij een ruzie: „Ik kan de moordenaar van mijn vader vergeven. Naastenliefde is belangrijk voor mij. Ik sta voor het Evangelie van Jezus Christus: God heeft je onvoorwaardelijk lief. Mijn levenshouding strookt niet met anderen kwetsen.” Op de vraag van de rechter of hij spijt heeft van zijn woorden op Paarse Vrijdag zei Elwuar: „Achteraf gezien had ik die dag beter vrij kunnen nemen.”

Elwuar zei dat leerlingen hem op de Paarse Vrijdag provoceerden en erop aandrongen dat hij een paars bandje zou dragen. „Die jongeren bonden de kat op het spek. Jongeren stonden recht voor mijn neus te zoenen.”

De school betoogde dat hij als medewerker de professionaliteit moet hebben om zich niet uit de tent te laten lokken. „Het is nu eenmaal eigen aan jongeren dat ze provoceren en zoekend zijn naar wie ze zijn. Ze zijn kwetsbaar. De enige die uit de bocht vloog, is de medewerker.”

Thee

De school betoogde dat na het incident op Paarse Vrijdag de medewerker in gesprekken met de leiding „regelmatig tot rust moest worden gemaand. Het gesprek verliep rustig en dan ineens explodeerde er iets. Dan zei hij: „Het Evangelie is kwetsend voor hen die niet geloven.” En dan daarna op stevige toon: „Dat weet u toch ook?!””

De raadsvrouw van Elwuar zei dat het niet gek is dat haar cliënt op zulke momenten geëmotioneerd raakt. „Dit soort gesprekken (over een dreigend ontslag, JV) zijn nu eenmaal anders dan gesprekken gezellig bij de thee op zondagmiddag.”

Publicaties

De rechter maakte vrijdag een punt van het feit dat afgelopen dagen publicaties verschenen over het dreigende ontslag van Elwuar. Dan gaat het met name over een artikel van Gezin in Gevaar, onderdeel van de rooms-katholieke stichting Civitas Christiana. Dat is een organisatie die zich op stevige toon verzet tegen progressieve ontwikkelingen. De publiciteit veroorzaakt onrust en de rechter kan dan geneigd zijn te besluiten dat een werkbare samenwerking niet meer mogelijk is, zei de rechter vrijdag met zo veel woorden. „Ik vind het ingewikkeld. Het lijkt alsof de standpunten tussen de partijen zijn verhard.”

Onduidelijk bleef vrijdag in hoeverre Elwuar zelf die publiciteit heeft aangejaagd. Elwuar zei dat hij binnen zijn geloofsgemeenschap heeft gesproken over de kwestie. Mogelijk is via mensen in die gemeenschap het verhaal over het ontslag in de openbaarheid beland. Tegelijkertijd zei de man dat hij contact zocht met Civitas Christiana. „Die organisatie wil voor mij de advocaatkosten betalen.”

Geliefd

De rechter wees erop dat Elwuar op school best geliefd is en op zijn huidige leeftijd, 63 jaar, niet zo snel meer elders aan de bak komt. Elwuar betoogde dat zijn kinderen ook op de Dordtse school zitten en zijn vrouw er actief is.

Op de vraag van de rechter of „de geest nog terug in de fles” kan, antwoordde de advocaat van de school ontkennend. „De compromisloze wijze waarop de onderwijsassistent uiting geeft aan zijn geloof, maakt dat het verschil van inzicht onoverbrugbaar is.”

Elwuar zei dat hij niet aanwezig was bij de manifestatie eerder deze week en gaf de rechter mee: „Ik wil het gelijk van de hemel, en pleit voor rechtvaardigheid.”

Waarop de rechter reageerde: „Ik zit hier niet voor het gelijk van de hemel, maar misschien komt mijn vonnis daar wel mee overeen.”

De uitspraak is op 19 mei.

Meer over
Homoseksualiteit

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer