Kamer kritisch na debat beveiligingsfouten
De Tweede Kamer staat achter de plannen van Justitieminister Dilan Yeşilgöz om de beveiliging en bewaking van bedreigde personen grondig te verbeteren, bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Toch heerst er vooral bezorgdheid.
Een groot deel van de partijen in de Tweede Kamer wil namelijk dat Justitieminister Dilan Yeşilgöz meer doet dan alleen het overnemen van de aanbevelingen van het OVV-rapport Bewaken en Beveiligen.
De minister besloot eind maart alle aanbevelingen uit dat kritische rapport over te nemen waaruit bleek dat de staat grote fouten maakte in de beveiliging van drie vermoorde betrokkenen bij het Marengo-proces: Reduan B., Derk Wiersum en Peter R. de Vries.
Verschillende Kamerleden zien echter een gebrek aan zelfreflectie en zelflerend vermogen bij instanties die verantwoordelijk waren voor de beveiliging van die personen.
Dat Follow the Money donderdag bekendmaakte dat het OM per ongeluk de adresgegevens van kroongetuige Nidal S. prijsgaf, kwam het vertrouwen in de verbeterplannen van Yesilgoz niet ten goede.
„We zien een patroon van fouten die worden gemaakt”, zei PvdA-Kamerlid Songul Muetler tijdens het debat naar aanleiding van het bericht van Follow the Money.
Laconiek
Volgens Kamerleden Joost Sneller (D66) en Roelof Bisschop (SGP) getuigde de reactie van het OM op het lek van weinig zelfreflectie.
Het ministerie bagatelliseerde volgens de twee de fout door te stellen dat het om oude adresgegevens ging. „De minister kan dan wel allerlei aanbevelingen overnemen, maar als de cultuur bij desbetreffende instanties niet goed is, en er badinerend en laconiek over fouten wordt gedaan, dan werken al die oplossingen uiteindelijk niet”, aldus Bisschop.
Een motie van wantrouwen van Farid Azarkan (DENK) en Wybren van Haga (Groep-Van Haga) werd door de Kamer met ruime meerderheid verworpen.
Verstoord
Uit het OVV-rapport van eind maart blijkt onder meer dat het OM en de politie belangrijke informatie niet, of niet op tijd met verantwoordelijke diensten deelde. Ook zou er sprake zijn geweest van verstoorde relationele verhoudingen tussen te bewaken personen en het OM.
De raad adviseerde daarom de bewaking van bedreigde personen in de toekomst onder de Nationale Coördinator voor Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en niet meer onder het openbaar ministerie onder te brengen. Dat laatste was voorheen het geval bij bedreigde personen in het decentrale domein, waaronder de vermoorde misdaadjournalist Peter R. Vries.
Ook vragen verschillende Kamerleden zich af of de NCTV wel de capaciteit heeft de beveiliging van personen aan te kunnen. Daarnaast heerst er zorg of er straks, na de verwerking van de aanbevelingen, wel duidelijke kaders zijn over wie wat doet in het herziene stelsel Bewaken en Beveiligen.
Uitbreiding
Een groot deel van de Kamer is het ook eens met het besluit van de minister de uitbreiding van de kroongetuigenregeling voorlopig te pauzeren. Met die uitbreiding zou de overheid gemakkelijker gebruik kunnen maken van kroongetuigen. Keerpunt hiervan is dat dit op den duur waarschijnlijk zorgt voor een hoger aantal te beveiligen personen.
De Kamer wil eerst dat de beveiliging op orde komt en daarna pas kijken naar uitbreiding. Alleen VVD-Kamerlid Michon-Derkzen leek tijdens het debat van donderdag nog voor een uitbreiding van de regeling op korte termijn.