Regeling voor omgang met kinderen na echtscheiding
Minister Donner van Justitie wil paal en perk stellen aan het frustreren van omgangsregelingen na echtscheiding. Kinderen hebben volgens hem het recht na een echtscheiding hun beide ouders te blijven zien en dat dient in een ouderschapsplan te worden vastgelegd.
Dat bevestigt het ministerie van Justitie. Er is een wetsvoorstel in de maak dat de ouder die de dagelijkse zorg voor het kind of de kinderen heeft verplicht tot uitvoering van de omgangsregeling.
Als de ouders er niet in slagen samen een ouderschapsplan op te stellen, kan de rechter hen naar een bemiddelaar sturen. De kamer drong twee jaar geleden aan op verplichte bemiddeling, maar dat wees Donner af. Volgens hem verloopt ruim 80 procent van de echtscheidingen zonder conflicten.
Door ouders te verplichten een plan voor de verzorging van de kinderen op te stellen, zal Donner het frustreren van omgangsregelingen de kop willen indrukken. Volgens de Stichting Dwaze Vaders mogen op dit moment 300.000 kinderen hun vader niet bezoeken. Doorgaans worden kinderen bij echtscheiding aan hun moeder toegewezen. In veel gevallen leven gescheiden ouders in onmin, wat er vaak toe leidt dat de omgangsregeling niet wordt nageleefd. Donner wil ouders verplichten van tevoren goede afspraken te maken.
In het ouderschapsplan zal Donner vastgelegd willen zien hoe de kinderen worden opgevoed, hoe de contacten tussen de kinderen en de beide ouders verlopen, hoe de ouders elkaar op de hoogte houden van het wel en wee van de kinderen en hoe de alimentatie is geregeld.
Kinderen zijn overigens niet verplicht beide ouders te zien. De rechter moet mondige kinderen in principe altijd vragen wat zij van de afspraken vinden. Als ze ouder zijn dan twaalf jaar is dat zelfs verplicht.
Het wetsvoorstel maakt tevens een einde aan de „flitsscheiding.” Dat is een manier om het scheiden gemakkelijker te maken. Echtparen die hun huwelijk laten omzetten in een geregistreerd partnerschap, kunnen daarna de scheiding vlot in onderling overleg afwikkelen. Op vragen van de SGP liet Donner vorig jaar al weten dat hij van de flitsscheiding af wil, onder andere omdat deze vorm in het buitenland niet erkend wordt. Ook vindt hij dat een huwelijk niet zomaar een overeenkomst is die als ieder contract verbroken kan worden. Daarom hecht hij bij verbreking van de echtelijke band aan een rechterlijk vonnis. Een meerderheid van de Tweede Kamer was het indertijd niet met hem eens.