Mens & samenlevingAchterkrant

Verlamd geraakte Bennie start onderneming: „De beperking ligt waar je wens ligt”

Vanaf zijn schouders is Bennie Poppe (60) verlamd. Vijftien jaar geleden kreeg hij een ongeluk met zijn fiets in de Franse Alpen. Hij bleef werken en startte zijn eigen onderneming.

20 April 2023 16:18Gewijzigd op 20 April 2023 16:38
Bennie Poppe (rechts) met zijn zoon Michiel voor een rooimachine. beeld Dirk-Jan Gjeltema
Bennie Poppe (rechts) met zijn zoon Michiel voor een rooimachine. beeld Dirk-Jan Gjeltema

Het leven van Bennie Poppe uit Meliskerke –en zijn familie– verandert voorgoed op een vakantiedag in Frankrijk. Hij komt ongelukkig neer na een val met zijn mountainbike. Hij hoort een krak en voelt niets meer. „Ik wist het direct, en zei tegen mijn zoon die het zag gebeuren: „Je pa kan nooit meer lopen”, maar dat wilde hij niet weten.”

Poppes vrouw stapt gelijk in de auto en rijdt naar het ziekenhuis. Daar hoort ze dat haar man bijna volledig verlamd is.

De baas van Poppe vliegt ook naar Frankrijk om hem in het ziekenhuis op te zoeken. „Binnen vijf minuten wisten we allebei: ik kom terug op het werk.” De Zeeuw is op dat moment productspecialist bij Vervaet, een productiebedrijf voor zelfrijdende bietenrooiers.

Net voor de vakantie geeft hij aan dat hij twijfelt over zijn takenpakket. „Ik zie er de hand van de Heere in dat dit zo moest gebeuren”, stelt Poppe.

Vijf maanden van revalidatie volgen. „Het was een bijzondere Kerst. Ik was dankbaar dat ik er nog in redelijk goede gezondheid mag zijn”, vertelt hij geëmotioneerd.

Een half jaar na het ongeluk gaat de productspecialist weer aan het werk. „Op de eerste dag stond er een aangepaste auto voor de deur die ik met mijn handen kon bedienen.” Uit dankbaarheid rijdt hij er de hele dag mee rond. „Waar ik in het begin tegenaan liep –figuurlijk dan, haha– is gebrek aan flexibiliteit. Voorheen kon ik even snel een machine inklimmen om uitleg te geven aan een klant of monteur, maar dat kon niet meer.”

In 2022 start Poppe met zijn zoons een eigen onderneming, Agripoppe. Samen ontwerpen ze een slim aardappelrooisysteem.

Poppe wil anderen het advies meegeven dat hij van de therapeut kreeg: „De beperking ligt waar je wens ligt. Eerst proberen, geef niet gelijk op. Er is overal hulp voor.”

Dit is deel 3 in een serie interviews met mensen die met een beperking actief zijn in de samenleving.

Meer over
Achterkrant

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer