BinnenlandStikstof

Coalitie hoopt op „saai” stikstofdebat, oppositie wil opheldering

Nog geen twee weken na het laatste, zware stikstofdebat, dat de coalitie en het kabinet met politieke krassen moesten bekopen, debatteert de Tweede Kamer weer over dit gevoelige dossier. Dit keer gaat het over de goedkeuring van het stikstoffonds, goed voor maar liefst 24,3 miljard euro tot en met 2035. Het geld is bedoeld voor maatregelen om de uitstoot te verminderen en de natuur te herstellen.

ANP
19 April 2023 03:32Gewijzigd op 19 April 2023 09:10
beeld ANP, Phil Nijhuis
beeld ANP, Phil Nijhuis

Coalitiepartijen zien graag dat het geld snel beschikbaar komt, zodat provincies ermee aan de slag kunnen. Maar oppositiepartijen kondigen al aan weer duidelijkheid te eisen: moeten provincies nu 2035 hanteren als deadline, of toch 2030? Ondanks onderlinge verdeeldheid willen coalitiepartijen elkaar nu wel vasthouden, klinkt het.

Zij hopen dan ook vooral dat het debat geen herhaling wordt van het marathondebat van twee weken geleden. Dat eindigde met een motie van wantrouwen die door vrijwel de hele oppositie werd gesteund. Ook was de kloof tussen het CDA en D66 niet te missen. De christendemocraten willen op termijn heronderhandelen over de stikstofdeadline van 2030, maar D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zei daar vooralsnog geen ruimte voor te zien.

Zich uit elkaar laten spelen, dat willen ze niet meer laten gebeuren. Een coalitiebron hoopt op een „technisch” en „inhoudelijk” maar bovenal „saai debat”.

De oppositie lijkt daar geen boodschap aan te hebben. Linkse partijen zullen er wederom op blijven hameren dat ze duidelijkheid willen. PvdA en GroenLinks keuren het af dat het kabinet onduidelijkheid over de stikstofdeadline in de lucht laat hangen. Toen duidelijkheid over 2030 of 2035 uitbleef, waren zij het die een motie van wantrouwen indienden. Beide partijen zijn belangrijk voor de coalitie in de Eerste Kamer, aangezien de regeringspartijen daar geen meerderheid hebben. Steun voor het stikstoffonds zullen zij waarschijnlijk dan ook duur verkopen.

Hetzelfde geldt voor de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas. Hoewel zij slechts met één zetel in de Tweede Kamer zit, ziet het ernaar uit dat zij maar liefst 16 of 17 van de 75 senaatszetels haalt. Ook zij kan daarmee het kabinet aan een meerderheid helpen. Maar haar wensen zijn radicaal anders dan die van het linkse blok: 2030 moet als deadline van tafel en gedwongen uitkoop van boeren is uit den boze.

De coalitie zal moeten kiezen, als zowel GroenLinks/PvdA en BBB voorwaarden verbinden aan hun steun voor het fonds.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer