Schuiling voor gesprek met kabinet: inlossen ereschuld een puzzel
Het inlossen van de ereschuld aan Groningen waarover de parlementaire enquêtecommissie schrijft, zal nog wel een „zoektocht” en een „puzzel” worden, zegt burgemeester Koen Schuiling van de stad Groningen voorafgaand aan een overleg tussen het kabinet en Groningse bestuurders.
Hij verwacht dat het kabinet zelf ook concrete plannen voorlegt tijdens het overleg. „Onderschat niet wat het hier betekent”, aldus Schuiling. De aardbevingsproblematiek en de omgang met de regio hebben „een hoop ellende” aangericht, zegt de burgemeester.
Schuiling vindt het positief dat zo’n stevige kabinetsdelegatie naar het provinciehuis in Groningen komt om met regionale politici te praten over het kabinetsantwoord op de enquête. Resultaten verwacht hij niet direct. „Ik kan me ook voorstellen dat de opbrengst van het gesprek nu is dat men zegt: we nemen nog een aantal dingen mee terug, en we komen daar op een later stadium mee terug.”
Wel wijst hij erop dat de regio zelf voorstellen heeft gedaan voor langjarige investeringen en oplossingen voor de stroperige schadeafhandeling en versterkingsoperatie, waardoor Groningers vaak in een bureaucratisch moeras vastlopen. Regionale bestuurders willen onder meer dat er zeker vijfentwintig jaar wordt geïnvesteerd in de regio. Misschien moet zelfs vastgelegd worden dat er langer gericht geld wordt gestoken in Groningen, laat Schuiling doorschemeren. Hij wijst erop dat Nederland zestig jaar lang heeft geprofiteerd van de gaswinning.
Belangrijk is ook dat die plannen later goed uitgewerkt en uitgevoerd worden, vindt Schuiling. De VVD’er overlegde alvast met onder anderen commissaris van de Koning René Paas voordat de kabinetsleden, onder wie premier Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw), aanschuiven.
De parlementaire enquêtecommissie, Groningse bestuurders én een flink deel van de Tweede Kamer zijn het wel eens over de vraag waarop de focus moet liggen. De schadeafhandeling en versterking moet veel beter en soepeler worden geregeld. Bovendien moet geïnvesteerd worden in het toekomstperspectief van de regio, en het welzijn van de Groningers en de leefbaarheid van het bevingsgebied.