Voorleesuur door dragqueens zaait gendertwijfel bij kinderen
Een voorleesuurtje in Rotterdam veroorzaakt veel ophef, nog voor er ook maar één woord klinkt. Niet omdat het plaatsvindt op zondag of in een theater, maar omdat de voorlezer een dragqueen is en het publiek bestaat uit kinderen. De ophef is terecht. Deze indoctrinerende evenementen zouden verboden moeten worden.
Wat maakt dit voorleesuur zo omstreden? Voorlezer Dennis zal voor deze gelegenheid Ma’MaQueen heten en is dan verkleed als voorleesmoeder, met een twintigtal kinderen. Dragqueens lijken op travestieten, maar kleden zich daarbij heel opzichtig, met veel make-up, glitter, sieraden, nepborsten en een pruik. Dragqueens trekken vaak de aandacht bij shows in rosse buurten en op homoparades, maar sinds een jaar of vijf worden ze ook uitgenodigd voor kindervoorleesuurtjes in bibliotheken, scholen en boekwinkels. Die trend waaide over uit de VS: een grote bibliotheek in San Francisco nodigde in 2015 voor het eerst kinderen uit voor zo’n bijeenkomst. De dragqueens vinden dat kinderboeken te veel gebaseerd zijn op het rolpatroon van man en vrouw en het traditionele gezin en zien het als hun taak dat te doorbreken. Ma’MaQueen wil „de inclusiviteit en diversiteit vergroten”.
Inmiddels is er een protestpetitie gestart tegen het Rotterdamse voorleesuur en zijn er demonstraties aangekondigd van zowel voor- als tegenstanders, zodat er beveiliging moet worden ingeschakeld. Dat heeft de organisatie echter over zichzelf afgeroepen. Het theater organiseert de bijeenkomst als „tegengeluid” nadat de Amerikaanse staat Tennessee vorige maand beperkingen oplegde aan dragqueens. Zij mogen daar niet langer optreden in het publiek, in de buurt van scholen of in aanwezigheid van kinderen.
Zo’n beperking zou in Nederland ook verstandig zijn. Een dragqueen is niet zomaar een variant op een kinderboekenschrijver, politieagent of boswachter die je uitnodigt op school. De verhalen gaan ook niet over de Tweede Wereldoorlog of sterrenkunde. Ma’MaQueen noemt zich een non-binaire transvrouw en heeft een duidelijke mannenstem. Hij neemt de jonge kinderen op schoot, hangt ze glitterkettinkjes om en vertelt ze dat je mag zijn wie je wilt. Het COC zei in 2018 al over deze voorleesuurtjes dat je niet jong genoeg kunt beginnen met voorlichting. Geslacht en gender zijn een keuze, zo is de boodschap.
Het is verbazend dat dit soort bijeenkomsten in Nederland is toegestaan. Reformatorische scholen worden gekapitteld omdat ze in hun lesmethodes geen bikini’s en regenbooggezinnen willen. Ze liggen onder vuur vanwege identiteitsverklaringen en kledingregels, want daarmee zouden ze jongeren indoctrineren. Intussen worden scholen aangemoedigd een Week van de Lentekriebels te organiseren en mogen dragqueens onder het mom van inclusiviteit gendertwijfel zaaien bij kinderen van 5 tot 10 jaar. En dat terwijl er al zoveel jongeren zijn met psychische problemen en de wachttijd voor geslachtsverandering steeds verder oploopt. Dat is de wereld op z’n kop.