Buitenland

Pensioenprotesten in Frankrijk dag voor gerechtelijk oordeel

In Frankrijk zijn wederom honderdduizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen vooral de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64. Op de twaalfde nationale protestdag, een dag voor een oordeel over de grondwettelijkheid van de pensioenmaatregel, kwam het her en der wederom tot ongeregeldheden. Maar de opkomst was weer wat lager dan de vorige keer.

ANP
13 April 2023 19:19Gewijzigd op 13 April 2023 20:07

De autoriteiten hadden tussen de 400.000 en 600.000 demonstranten verwacht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam in de loop van de avond met een cijfer van 380.000, terwijl het er eind maart nog 740.000 waren. De vakbond CGT schatte dat meer dan 1 miljoen mensen op de been waren. In Parijs kwamen volgens de politie 42.000 demonstranten opdagen, tegen 57.000 een week geleden. De vakbond telde 400.000 deelnemers in de hoofdstad. Ook in andere steden was er over het algemeen minder animo om te protesteren.

Zoals gebruikelijk waren er botsingen met de politie. In Nantes gooiden demonstranten projectielen naar de politie, die reageerde met traangasgranaten. Soortgelijke taferelen speelden zich af in de hoofdstad, waar het hoofdkantoor van het luxeconcern LVMH kortstondig werd bezet. Ook in Lyon waren er ongeregeldheden. In verscheidene steden werden mensen aangehouden.

De Grondwettelijke Raad komt vrijdag met een oordeel over de controversiële pensioenhervormingen, die volgens de regering financieel onvermijdelijk zijn. De instantie zou kunnen oordelen dat een deel van de maatregelen strijdig met de grondwet is. De raad moet ook beslissen of er een referendum kan worden gehouden. Voor zo’n volksraadpleging zijn dan 4,87 miljoen handtekeningen nodig. In de omgeving van het gerechtsgebouw is het van donderdagmiddag tot zaterdagochtend verboden te demonstreren.

De regering van president Emmanuel Macron heeft de nieuwe pensioenwet vorige maand doorgedrukt zonder stemming in het het parlement. De wet kan tegen het eind van het jaar in werking treden als er geen juridische obstakels worden opgeworpen. Vanuit Nederland reikte Macron woensdag de vakbonden de hand. Hij kondigde een overleg aan „in een geest van harmonie” na het besluit van de Grondwettelijke Raad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer