Politiek

„Kamer heeft gefaald inzake gaswinning Groningen”

De Tweede Kamer heeft gefaald en is niet bij machte gebleken de Groningse aardbevingsproblematiek een halt toe te roepen. Die conclusie trokken meerdere partijen in een debat over de gasenquête.

13 April 2023 11:21
Van Wijngaarden (VVD) was, net als vele anderen, niet te spreken over de bureaucratie. Zodra er extern advies nodig blijkt, kost elke euro schadeherstel 1,42 euro aan uitvoeringskosten. beeld ANP, Sem van der Wal
Van Wijngaarden (VVD) was, net als vele anderen, niet te spreken over de bureaucratie. Zodra er extern advies nodig blijkt, kost elke euro schadeherstel 1,42 euro aan uitvoeringskosten. beeld ANP, Sem van der Wal

De Kamer debatteerde woensdag voor het eerst over het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. In een bijna 2000 pagina’s tellend stuk concludeerde de commissie dat de belangen van de Groningers structureel zijn genegeerd bij de gaswinning. Deze hoofdconclusie onderschrijft de Kamer unaniem.

Gedurende het debat was er veel aandacht voor de rol die de Kamer zelf heeft gespeeld. Meerdere partijen staken daarbij de hand in eigen boezem. „Laten we het zeggen zoals het is: de Tweede Kamer heeft gefaald”, zei SP-Kamerlid Beckerman, die zich de achterliggende zes jaar vastbeet in het gasdossier.

De enquêtecommissie trekt in mildere bewoordingen in haar eindrapport eenzelfde conclusie over het functioneren van de Kamer. „De Tweede Kamer heeft in zestig jaar gaswinning relatief weinig kunnen betekenen voor de Groningers”, stelt de commissie.

Twee redenen liggen daaraan ten grondslag. In de eerste plaats is de Kamer „onvoldoende, onjuist en onzorgvuldig geïnformeerd”, staat in het eindrapport. Bijvoorbeeld als het gaat over de kwestie-leveringszekerheid. De Kamer dacht dat het niet mogelijk was de Groningse gasproductie in 2013 te minderen, omdat anders bejaardenhuizen zonder verwarming zouden zitten. Op het ministerie was echter bekend dat er tot maximaal 20 miljard kuub gas –ongeveer de helft van de jaarproductie– uit andere velden kon worden gehaald.

De frustratie hierover zit diep bij Kamerleden die al tijdens eerdere kabinetten-Rutte betrokken waren bij het gasdossier. „Ik ben bedrogen”, zei het Groningse PvdA-Kamerlid Nijboer tegen CDA-Kamerlid Mulder. „Ja, dat ben ik ook”, antwoordde zij.

De tweede reden is meer de eigen verantwoordelijkheid van de Kamer. „Het lukte de Tweede Kamer slecht om door de coalitieafspraken heen te komen”, stelt de commissie-Van der Lee. Daarmee doelt de commissie op afspraken tussen regeringspartijen waardoor alternatieve oplossingen van niet-regeringspartijen nooit een meerderheid haalden.

Een voorbeeld van een alternatieve oplossing zou zijn geweest om in een eerder stadium het advies van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) op te volgen en de gasproductie te minderen. VVD-Kamerlid Van Wijngaarden vindt dat zijn partij destijds niet goed heeft gehandeld door zich tegen die oproep vanuit de Kamer te keren. CU-Kamerlid Drost noemde de bevinding van de commissie een „spiegel” voor zijn partij.

Na het meireces gaat de Kamer met de regering in debat over het enquêterapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer