Kerk & religieVijf vragen aan

Theologie in Twente terug op de kaart

In Twente bestaat geen school voor theologie meer, daarom besloot hij om die zelf te beginnen, onder de naam ”De Twentse school voor Theologie”. Vijf vragen aan initiatiefnemer dr. Matthijs van Ittersum.

Bastiaan van Soest
13 April 2023 08:15Gewijzigd op 13 April 2023 11:21
De naam van de Sint-Plechelmusbasiliek in het Twentse Oldenzaal herinnert aan de eerste zendeling in het gebied. beeld RD, Henk Visscher
De naam van de Sint-Plechelmusbasiliek in het Twentse Oldenzaal herinnert aan de eerste zendeling in het gebied. beeld RD, Henk Visscher

Waarom dit initiatief?

„Sinds 2016 is de theologische opleiding aan de Fontys Hogeschool gestopt. Daarmee verdween de laatste theologische opleiding uit Twente. Kerkgenootschappen zijn er in overvloed, maar een theologische opleiding is er niet meer. Terwijl in dit gebied in de achtste eeuw de Ierse monnik Plechelmus kwam om het land te kerstenen.”

En dan nu dus de Twentse school voor theologie?

„Theologie terug in Twente, dat is ons uitgangspunt. Ik liep al langer met het idee om avonden te beleggen die insteken op theologische toerusting. Geïnteresseerden uit heel de regio zijn er genoeg. Met vier anderen, ds. Jan Adriaanse, predikant voor de Nederlandse kerk in Duitsland, drs. Ellen van Heek uit Almelo en Kees Jansen uit Rijssen zijn we bij elkaar gaan zitten. We gaan van start met een serie bijeenkomsten op het landgoed Weldam in Markelo. Op 20 april starten we met de eerste avond, in de Anglicaanse Saint Mary’s Chapel op het landgoed. Prof. dr. Arnold Huijgen hoopt dan met ons na te denken over zijn vorig jaar verschenen boek ”Maria, icoon van genade”.”

19227235.JPG
Dr. Matthijs van Ittersum. beeld Bastiaan van Soest

Hoe ziet zo’n Twentse theologische avond eruit?

„We beginnen de avonden met een introductie op het thema. Daarna volgt een lezing. Na de lezing hebben we een pauze, waarna we met elkaar het debat aangaan. Zo’n debat mag scherp gevoerd worden, zoals een middeleeuws dispuut. Daarna drinken we gezamenlijk een glas wijn. We beginnen en eindigen vriendelijk. Daartussen mag het er stevig aan toe gaan, we hoeven het zeker niet in alles eens te zijn.”

Hoe zit het met de belangstelling voor dergelijke avonden?

„Om te beginnen hebben we voor de eerste avond nu al meer dan veertig aanmeldingen. Wie zich nog wil opgeven kan dat zeker nog doen. Daarbij: Twente is van oudsher verdeeld in een protestants en een katholiek deel. We hopen ook dat alle kerkelijke stromingen aanwezig zullen zijn. De christelijke theologische thema’s die we behandelen zijn dan ook voor een breed publiek geschikt. Prof. dr. Huijgen spreekt over Maria, prof. dr. Sabine Hiebsch komt in november spreken over Luther. Verder staan theologen als Karl Barth, Thomas van Aquino en Joseph Ratzinger op het programma voor het eerste jaar. We willen met klassieke thema’s starten.

In de toekomst willen we theologie graag verbinden met de natuurwetenschappen, muziek, filosofie, economie, onderwijs en politiek. Die verbinding kom je in de maatschappij elke dag tegen.”

Een nieuwe theologische school, is dat levensvatbaar?

„Theologie is naar mijn mening vandaag de dag nog steeds bijzonder relevant. Het kan ieder mens helpen omgaan met de grote vragen omtrent ons bestaan. Het heeft niet alleen van doen met abstracte denkexercities, maar is bij uitstek een middel om antwoorden te vinden rondom de worsteling van zingeving of twijfel. Theologie is echt niet alleen iets voor godgeleerden, maar voor iedereen.

Theologie kan wat mij betreft echter ook een ontspannen bezigheid zijn, ook als het gaat om controversiële thema’s. Theologie bedrijven kan een manier zijn om na een goed en scherp debat elkaar de hand te schudden en verschillen te overbruggen. Daar willen we met de Twentse school voor Theologie in ieder geval onze bijdrage aan leveren.”

> twentseschoolvoortheologie.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer