Binnenland

Meeste consumenten volgens PBL-studie bereid tot duurzamer gedrag

Mits het niet te duur is of te veel moeite kost, zijn de meeste Nederlandse consumenten volgens onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) best bereid duurzamere keuzes te maken in hun gedrag. De meerderheid van 2500 mensen die het PBL ondervroeg, zegt bijvoorbeeld wel open te staan voor vakanties dichter bij huis, het kopen van minder nieuwe kleding of kleiner wonen.

6 April 2023 00:04Leestijd 3 minuten

Voor andere maatregelen met een relatief grote impact op milieu en klimaat, zoals minder vlees en zuivel eten of het helemaal wegdoen van de auto, is volgens het onderzoek minder animo. Toch zeggen vier op de tien ondervraagden wel open te staan voor het eten van weinig tot geen vlees. Bijna een op de tien zegt dit al te doen. Ruim een op de drie respondenten staat open voor de optie om geen auto te hebben.

Het delen van spullen via internet is voor de meeste consumenten een brug te ver. Acht op de tien zijn dan weer wel bereid om gereedschap te delen met vrienden en familie. De eigen auto delen wil een derde best doen, maar wel alleen met mensen uit eigen kring. De auto verhuren via een platform ziet slechts 3 procent zitten. Ook hun wasmachine houden veruit de meeste mensen liever voor zichzelf: slechts 5 procent zou die bijvoorbeeld met de buren delen.

Het kabinet probeert een circulaire economie van de grond te krijgen én wil ambitieuze klimaatdoelen behalen. Om dat voor elkaar te krijgen, zal de uitstoot van broeikasgassen fors moeten dalen. Grondstoffen moeten „radicaal minder en efficiënter” worden gebruikt. „Daarvoor zijn niet alleen duurzame productiemethoden noodzakelijk, maar is het ook van belang dat Nederlanders duurzamer gaan consumeren”, leggen de onderzoekers uit.

In het rapport wordt ook ingegaan op gedrag dat consumenten nu al in de praktijk brengen. Zo levert de meerderheid al spullen en afval gescheiden in, zodat die gerecycled kunnen worden. De meeste mensen geven ook weleens spullen weg zodat die nog eens gebruikt kunnen worden. Ook proberen Nederlanders volop energie te besparen in huis.

De onderzoekers zien voor beleidsmakers een „sweet spot” van gedrag waarvan veel mensen zeggen dat ze het eventueel wel willen veranderen én waarmee een grote milieuwinst valt te behalen. „Het ligt voor de hand om stimuleringsbeleid te richten op gedrag waartoe veel consumenten bereid zijn, maar dat weinigen nog in de praktijk brengen”, adviseert het PBL dan ook. In deze categorie vallen bijvoorbeeld minder nieuwe kleding kopen, kleiner wonen en dichtbij op vakantie gaan.

Om van woorden naar daden te gaan kan het nodig zijn om barrières weg te nemen. Zo kunnen een te hoge prijs of te lage beschikbaarheid duurzame keuzes in de weg staan.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer