Binnenland

Juristen verwachten duizenden rechtszaken energietoeslag studenten

Het juridisch adviesbureau Legal Advice Wanted staat rond de 2500 studenten bij die energietoeslag hebben aangevraagd bij hun gemeente, maar het geld niet krijgen toegekend. Het bureau verwacht dat het komende maanden in de meeste van die gevallen tot een rechtszaak zal komen, zegt Jaap Kotteman van de organisatie na berichtgeving in de Volkskrant.

ANP
5 April 2023 09:58Gewijzigd op 5 April 2023 12:43

De eenmalige energietoeslag van 1300 euro is een landelijke regeling, die in 2022 in het leven werd geroepen voor mensen met een laag inkomen, vanwege de oplopende prijzen voor energie. Studenten kunnen in de meeste gemeenten geen gebruik maken van die regeling. Zij kunnen wel proberen via de individuele bijzondere bijstand een toeslag te krijgen, maar daar zitten strikte voorwaarden aan.

Studenten in een aantal steden vochten de uitsluiting al succesvol aan. Zo oordeelde de rechter in Amsterdam onlangs dat de gemeente daar een student ten onrechte uitsloot van de toeslag. Inmiddels bekijkt de gemeente aanvragen van studenten opnieuw, maar daarbij worden nog steeds een aantal criteria gehanteerd die voor anderen niet gelden, vertelt Kotteman. In Amsterdam wil Legal Advice Wanted ook nieuwe afwijzingen van de toeslag aanvechten. De organisatie staat komende tijd ook studenten bij in onder meer Den Haag, Leiden, Rotterdam, Groningen, Utrecht, Delft, Amstelveen en Diemen.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft nog eens 75 rechtszaken in voorbereiding. Volgens de vakbond hebben studenten de energietoeslag ontzettend hard nodig. Samen met FNV Young & United vroeg de LSVb deze week om een gesprek met minister Carola Schouten van armoede en Robbert Dijkgraaf van onderwijs over de energietoeslag. Volgens het ministerie kunnen gemeenten studenten helpen via de bijzondere bijstand, maar meerdere wethouders hebben al aangegeven daar niet de middelen voor te hebben. „De urgentie is duidelijk”, stellen de bonden, „en het lijkt ons niet wenselijk om te wachten met het plannen van dit gesprek totdat er weer rechtszaken verloren zijn, waarbij de krappe tijd die er is om deze urgente problemen te bespreken verloren gaat.”

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) meldde onlangs dat de energietoeslag eigenlijk helemaal niet via de gemeenten uitgekeerd zou moeten worden. Het kost gemeenten namelijk veel extra tijd. Het toekennen van de toeslag aan studenten is nog tijdrovender, bijvoorbeeld omdat ze met tien mensen in één huis wonen. Een gemeente moet in zo’n geval bepalen wie er wel of geen recht heeft op het geld, legt een VNG-woordvoerder uit. „We vinden dit gewoon een Rijkstaak.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer