Drinkwaterkoepel: overheden moeten sneller in actie komen
Het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt de „noodzaak” van „snelle actie van overheden” om een drinkwatertekort in 2030 te voorkomen. Dat stelt Vewin, de brancheorganisatie van drinkwaterbedrijven. Met name provincies moeten sneller actie ondernemen, anders bestaat het risico dat in alle provincies de nieuw te bouwen huizen niet op tijd „van drinkwater voorzien kunnen worden”, waarschuwt Vewin.
Het RIVM stelde maandag in een rapport dat alle tien de drinkwaterbedrijven in Nederland in 2030 te maken krijgen met een tekort als er niets gebeurt. Het RIVM stelt meerdere oplossingen voor, zoals meer inzetbare waterbronnen, grotere voorraden en het langer kunnen vasthouden van water. Deze oplossingen zijn volgens het instituut haalbaar, maar er moet wel snel mee begonnen worden.
Volgens Vewin, dat al langer waarschuwt voor de levering van genoeg drinkwater, is het „geenszins zeker” dat extra productiecapaciteit gaat lukken. De organisatie zegt dat drinkwaterbedrijven steeds meer tegen juridische en bestuurlijke belemmeringen aanlopen.
Als reactie op het RIVM-rapport kwam minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat maandag met een Actieplan Leveringszekerheid drinkwater tussen nu en 2030. Dat moet worden opgesteld door Vewin en provinciekoepel IPO. „Dat moet natuurlijk in de praktijk worden gebracht en dat ligt veel bij provincies”, zegt de woordvoerder van Vewin. Nadat de BoerBurgerBeweging (BBB) in alle provincies de grootste was geworden, stuurde Vewin aan alle verkenners een brief over het veiligstellen van drinkwaterbronnen. „Los van politieke kleur of de uitkomst in coalities vinden wij het van belang dat de drinkwatervoorziening bovenaan op de agenda staat in de provincies.” Ook het trage vergunningsproces belemmert de waterwinning en moet sneller omdat een nieuwe winning wel minimaal tien jaar kan duren, zegt Vewin.
Zo zouden provincies al meteen moeten kijken hoe ze bij bouwprojecten kunnen omgaan met water, legt de woordvoerder uit. „Voor het wassen van een auto, het sproeien van een tuin of de wc doortrekken is geen drinkwaterkwaliteit nodig, maar waterbewust bouwen, met hergebruik van regenwater, kan nu nog vaak niet. Daarvoor moeten bouwbesluiten en drinkwaterbesluiten aangepast worden”, aldus de woordvoerder.
Klimaatverandering, vervuiling van het oppervlakte- en grondwater waaruit drinkwater wordt gewonnen en een toenemende vraag naar drinkwater zijn onder meer knelpunten die ervoor zorgen dat de levering van drinkwater onder druk komt te staan, onderschrijft Vewin.