Waarneming late gierzwaluwen goed voor Vroege Vogels-prijs
Een beschrijving van late gierzwaluwen, dat levert dit jaar dichter en schrijver Diet Groothuis de zogenoemde Frater Willibrordus Prijs op. Het radioprogramma Vroege Vogels riep de prijs in 2020 in het leven ter nagedachtenis aan een inmiddels overleden vaste beller van het programma, frater Willibrordus uit De Bilt. Het programma wil met de prijs zijn „liefde voor de natuur eren”. In september 2019 overleed de frater.
De frater belde wekelijks met de zogenoemde Fenolijn van het programma, waar luisteraars hun reacties kwijt kunnen. Hij vertelde dan wat hij had waargenomen aan planten, dieren en vlinders. De Fenolijn is een afgeleide van het begrip fenologie, wat zoiets betekent als het bestuderen van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur. Het gaat dan om bijvoorbeeld bloei, bladontwikkeling bij planten maar ook over ‘wanneer start de vogeltrek’ en ‘wanneer verschijnen vlinders en andere insecten’.
Diet Groothuis meldde haar waarneming op de Fenolijn: „Zitten wij op deze zonnige zondagochtend in de achtertuin, mijn lief en ik, te luisteren naar de Fenolijn. Vertelt iemand dat ze al vanaf 1 mei elke dag de gierzwaluwen uit de lucht aan het kijken is, en ze ongelofelijk gelukkig is als ze hen tien dagen later eindelijk ziet. En zeg ik tegen mijn lief ‘ik ga zo de Fenolijn inspreken dat ik al sinds 27 april aan het zoeken ben en ze zijn er nog niet, op 15 mei’. En ik ben er echt heel verdrietig over en chagrijnig. En elke dag, elke dag kijk ik. En de Fenolijn is afgelopen en geloof het of niet, hij wijst naar de lucht en zegt ‘kijk, en daar vliegen ze’. Oh! Ik schiet helemaal vol. Wat ben ik blij, wat kan je toch gelukkig worden van die beestjes. Ze zijn er!”
De jury zegt de volharding van Groothuis te waarderen „waarmee ze dag in dag uit verlangend en vragend vanuit de tuin omhoog naar de hemel keek”. De prijs werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De winnaar krijgt een aquarel met vliegende gierzwaluwen, gemaakt door kunstenaar Erik van Ommen.