Recept: Duitse streuselkoeken
Ineens waren we een weekend weg. Last minute ontdekten we dat al onze schoolkinderen een extra vrije dag hadden. We roken onze kans. Om optimaal te genieten van de uren in het zuiden van Nederland kookte ik thuis alvast spaghettisaus voor de eerste avond (daarmee overtrof ik mijzelf, want dit was de eerste keer dat zo’n wijs idee ook echt werd uitgevoerd). De overige dagen aten we van de snackbar (ik had me voorgenomen om in plaats daarvan een reusachtige borrelplank te bestellen op een terras, maar de mening van de meerderheid was te sterk) en wokten we voorgesneden groenten.
De regen hield zich in, die dagen, de zon liet zich zien. We hadden geluk. Tot op zekere hoogte, want de bus die ons op maandag naar een Duitse stad zou brengen kwam niet opdagen. Of we niet wisten dat er een staking was, vroeg een voorbijganger. Nou, nee. Precies een week erna was de massale staking in Duitsland in het nieuws. Maar eerder konden ze er dus ook al wat van.
Ik zuchtte omdat ik nu naar huis moest zonder over de grens een bakker bezocht te hebben. Voor een Bäckerei-Konditorei ga ik graag een blokje om. Maar niet getreurd. In het dorp waar we logeerden bleek ook een Duitse bakker te zitten. We sloegen in voor de terugreis. En thuis bakte ik verder in stijl: met gistdeeg, pudding en kruimels.